اصفهان،شهرک سلامت اتوبان آقا بابایی،فاز دو طبقه اول

دکتر امیر مویدنیا

MRI زانو: مزایا، کاربرد و نحوه انجام تصویربرداری

صفحه اصلی » مقالات » MRI زانو: مزایا، کاربرد و نحوه انجام تصویربرداری
فهرست مطالب

تصویربرداری با استفاده از روش MRI (ام آر آی) یک روش غیرتهاجمی است که با استفاده از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی، تصاویری از داخل بدن ایجاد می‌کند. فرآیند MRI روی هر قسمتی از بدن قابل انجام است و در مورد MRI زانو به ویژه، تمرکز بر زانو و بافت‌های اطراف آن قرار دارد.

با داشتن یک تصویر MRI، امکان مشاهده بافت نرم و استخوان‌های داخلی بدن وجود دارد. به عبارت دیگر، با کمک MRI می‌توان ضایعات و آسیب‌های ناشی از فعالیت‌های فیزیکی یا فرایندهای زیستی را تشخیص داد. در تصاویر MRI، جزئیات بخش‌های مختلف زانو مانند استخوان‌ها، غضروف، تاندون‌ها، عضلات، رگ‌های خونی و رباط‌ها به صورت دقیق‌تر و با کیفیت بالاتر نسبت به سایر روش‌های تصویربرداری ثبت می‌شوند.

این مقاله در مورد مزایا، محدودیت‌ها، فرآیند آماده‌سازی، اجرا و مراحل پساگرفت تصویر MRI زانو، و همچنین عوارض جانبی آن، صحبت می‌کند. در هر صورت، برای انجام تصویربرداری MRI زانو، بهتر است به یک پزشک متخصص و کارآزموده مراجعه کنید که با تمام جنبه‌های این فرآیند آشنا باشد.

مزایای آزمایش ام آر آی زانو


مزایای آزمایش ام آر آی زانو

 

مزایایی برای انجام آزمایش ام آر آی زانو وجود دارند که بعضی از آنها عبارتند از:

  • ام آر آی یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی است که شامل قرار گرفتن در برابر اشعه هم نیست.
  • ام آر آی به عنوان یک روش تشخیصی قدرتمند برای مشکلات مختلفی مانند اختلال تاندون، رباط، عضله، غضروف و استخوان است که در تصویر اشعه ایکس یا سی تی اسکن معلوم نمی‌شود.
  • ام آر آی به تشخیص مشکلاتی در زانو کمک می کند که به جراحی نیاز دارد.
  • ام آر آی در تشخیص شکستگی های استخوان که به خوبی در تصاویر اشعه ایکس مشخص نیست، کمک می‌کند.
  • با کمک ام آر آی می توان ناهنجاری هایی را شناسایی کرد که در روش های دیگر تصویربرداری معلوم نیست.
  • ام آر آی در مقایسه با تصویربرداری اشعه ایکس، انژیوگرافی یا سی تی اسکن، یک روش غیرتهاجمی برای کمک به تشخیص مشکلات رگ‌های خونی است.

کاربردهای آزمایش ام آر آی زانو


کاربردهای آزمایش ام آر آی زانو

 

آزمایش ام آر آی به همراه تصاویر اشعه ایکس بهترین گزینه برای معاینه مفصل های اصلی بدن مثل زانو است. معاینه این اندام معمولا برای تشخیص و بررسی مشکلات زیر انجام می شود:

  • درد، ضعف، تورم و خونریزی در بافت‌های درون یا اطراف زانو
  • آسیب دیدگی غضروف، مینیسک، رباط یا تاندون‌ها
  • آسیب دیدگی های ورزشی زانو مثل کشیدگی یا پارگی رباط، غضروف یا تاندون‌ها
  • صدمات ناشی از آرتریت
  • تجمع مایعات در مفصل زانو
  • عفونت (مانند استئومیلیت)
  • تومورهایی که زانوها و استخوان‌ها را درگیر کند (تومور اولیه و متاستاز)
  • استخوان مردگی
  • حسی مثل خالی کردن زانو
  • کاهش قدرت حرکت مفصل زانو
  • آسیب دیدگی و درد کشکک زانو
  • مشکلات مرتبط با ایمپلنت زانو
  • درد یا صدمات ناشی از جراحی زانو

پزشکتان ممکن است از آزمایش ام آر آی برای تعیین نیاز به انجام آرتروسکوپی زانو یا جراحی های دیگر و همچنین بررسی روند بهبود بعد از جراحی نیز استفاده کند.

شکل خاصی از ام آر آی، ام آر آرتوگرام است که در آن یک مایع رنگی برای کمک به رادیولوژیست برای گرفتن تصاویر بهتر از ساختار زانو به داخل مفصل تزریق می‌شود.

آماده سازی برای آزمایش ام آر آی


آماده سازی برای آزمایش ام آر آی

 

برای جلوگیری از وجود چیزهای خارجی در تصویر نهایی و پیروی از روند ایمنی لازم در استفاده از میدان مغناطیسی قوی، باید لباستان را عوض کرده و گان بیمارستان بپوشید.

دستورالعمل های مربوط به مصرف غذا و نوشیدن قبل از ام آر آی ممکن است بین مختلف آزمایشات و دستگاه ها متفاوت باشد. اگر پزشک شما دستور جدیدی ارائه نکرده باشد، می توانید داروها و غذا را به طور معمول مصرف کنید. در برخی از آزمایشات ام آر آی، از ماده رنگی برای تزریق استفاده می شود و به همین دلیل، از شما درباره حساسیت های دارویی، غذایی یا محیطی ممکن است سؤال شود. معمولاً در آزمایش ام آر آی از ماده رنگی گادولینیوم استفاده می شود. پزشکان از گادولینیوم در بیمارانی استفاده می کنند که حساسیت به ماده رنگی ید دارند. احتمال وقوع حساسیت به گادولینیوم نسبت به ماده رنگی ید بسیار کمتر است. با این حال، حتی اگر بیمار حساسیت به گادولینیوم داشته باشد، با استفاده از داروهای مناسب می توان از آن استفاده کرد.

اگر هر مشکل جدی پزشکی دارید و یا اخیرا تحت جراحی قرار گرفتید، به کارشناس یا رادیولوژیست بگویید. بعضی مشکلات مانند بیماری شدید کلیوی می تواند به معنای عدم امکان تزریق گادولینیوم باشد. شاید برای اطمینان از عملکرد مناسب کلیه ها مجبور به دادن آزمایش خون شوید.

بارداری زنان موضوعی است که زنان باید در هر صورتی با رادیولوژیست مطرح کنند. تا حال گزارشی مبتنی بر تاثیر منفی ام آر آی بر روی زنان باردار و نوزادان آنها مخابره نشده است. با اینحال کودک در یک میدان مغناطیسی قوی قرار خواهد گرفت و به همین دلیل هم زنان باردار در سه ماهه اول بارداری نباید تحت آزمایش ام آر آی قرار بگیرند. تنها صورتی که دادن آزمایش توصیه می شود آنست که مزایای ام آر آی از معایبش بیشتر باشد. تزریق گادولینیوم به زنان باردار تنها در صورتیکه ضروری باشد، باید انجام شود.

اگر ترس از مکان های بدسته دارید، با پزشکتان درباره تزریق ماده آرامبخش قبل از اجرای ام آر آی صحبت کنید.

آزمایش ام آر آی روی زانوی کودکان

برای بی حرکت ماندن کودکان در طول آزمایش ام آر آی معمولا از آرامبخش یا بیهوشی استفاده می‌شود. این موضوع به سن کودک، رشد فکری، و نوع آزمایش بستگی دارد. در بسیاری از مراکز انجام آزمایش از ارامبخش استفاده می‌شود. متخصص بیهوشی اطفال برای ایمنی کودک باید در طول آزمایش حضور داشته باشد. از شما خواسته می‌شود تا کودکتان را آماده انجام آزمایش کنید.

بعضی مراکز از افرادی برای کار روی کودکان به منظور رفع نیاز به استفاده از آرامبخش و ماده بیهوشی بهره می‌گیرند. آن‌ها با نمایش یک مدل از ام آر آی و انجام بازی های پر سر و صدایی که در طول آزمایش می شنوند، کودکان را برای انجام آزمایش آماده می کنند. آنها همچنین به همگی سوالات کودکان جواب می دهند تا اضطراب کودکان را کاهش دهند. فراهم کردن گوشی هایی برای پخش موسیقی یا فیلم در حین آزمایش ام آر آی کودکان در بعضی مطب ها انجام می‌شود. این کار به ثابت ماندن کودکان و گرفتن تصاویر باکیفیت تر منجر می‌شود.

چیزهایی که نباید در آزمایش همراهتان باشد

با توجه به ممنوعیت ورود وسایل فلزی و الکترونیکی به اتاق انجام ام آر آی، قبل از انجام آزمایش ام آر آی، همه جواهرات و وسایل فلزی را کنده و در خانه بگذارید. داشتن وسایل فلزی، جواهرات و لوازم الکترونیکی منجر به کاهش کیفیت تصویر، سوختگی یا تبدیل شدن به یک پرتابه خطرناک را دارد. این موارد عبارتند از:

  • جواهرات، ساعت، کارت اعتباری و سمعک (که ممکن است آسیب ببینند)
  • گوشواره، زیپ فلزی و موارد فلزی مشابه که باعث کاهش کیفیت تصاویر می شود.
  • دندان مصنوعی متحرک
  • خودکار، چاقوی جیبی و عینک
  • پیرسینگ بدن
  • گوشی تلفن، ساعت هوشمند و ابزارهای ثبت موقعیت مکانی

انجام ام آر آی در اکثر موارد، به غیر از چند مورد برای بیماران دارای ایمپلنت فلزی مشکل ایجاد نمی کند. افرادی دارای ایمپلنت های زیر قبل از ورود به دستگاه ام آر آی و برای بررسی جوانب ایمنی، تحت معاینه قرار بگیرند:

  • بعضی ایمپلنت‌های گوش (حلزون گوش)
  • برخی ایمپلنت‌های مرتبط با اتساع عروق مغز
  • بعضی کویل های فلزی قرارگرفته در درون رگ‌های خونی
  • برخی انواع قدیمی ضربان سازها و دفیبریلاتورهای قلبی
  • محرک عصب واگ

اگر وسایل پزشکی و الکترونیکی در بدنتان دارید، بهتر است آن را با پزشکتان در میان بگذارید. این وسایل علاوه بر اختلالی که در فرایند تصویربرداری ایجاد می کند، می تواند منجر به بروز مشکلات خطرناکی نیز شود. خیلی از ایمپلنت ها بروشوری دارند که خطرات انجام ام آر آی در هنگام داشتن آن ایمپلنت را توضیح می‌دهد. اگر بروشور حاوی این نکات را دارید، بهتر است در زمان تعیین وقت انجام ام آر آی آن را به همراه داشته باشید. نمی‌توان بدون داشتن تاییدیه و اسناد نوع ایمپلنت و انطباق آن با دستگاه ام آر آی، اقدام به انجام فرایند تصویربرداری کرد.

اگر سوالی باشد می‌توان از تصویر اشعه ایکس برای تعیین اشیاء خارجی موجود در بدن بیمار استفاده کرد. اجسام فلزی کارگذاری شده در جراحی ارتوپدی معمولا خطری برای بیمار ایجاد نمی‌کند. اما اگر اخیرا تحت جراحی تعویض مفصل قرار گرفته باشید، احتمالا بهتر است از یک آزمایش تصویربرداری دیگر استفاده کنید.

اگر ترکش، گلوله یا جسم فلزی دیگری در بدنتان دارید باید با پزشک و رادیولوژیست در جریان بگذارید. یکی از مهمترین مواردی است که باید در حین ام آر آی به آن دقت کرد اجسام خارجی درون یا اطراف چشم است چرا که حرکت و گرم شدن آن در حین آزمایش می‌تواند منجر به کوری بیمار شود. اگرچه به ندرت، اما رنگ استفاده شده در تتوی بیمار ممکن است حاوی آهن باشد و در طول فرایند تصویربرداری داغ شود. میدان مغناطیسی دستگاه ام آر آی معمولا دندان های پرکرده، بریس، سایه چشم و مواد آرایشی دیگر را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد اما وجود آنها می‌تواند از کیفیت تصویر گرفته شده بکاهد.

هر کسی هم که قصد همراهی با بیمار در اتاق تصویربرداری را دارد نیز باید فاقد وسایل فلزی و ایمپلنت باشد.

روند ام آر آی زانو


روند ام آر آی زانو

آزمایش عکس برداری ام آر آی یک روند سرپایی است که در آن پزشک شما را در موقعیت صحیح بر روی یک تخت متحرک قرار می دهد. آنها از نوارها و بالشهایی برای بی حرکت کردن شما استفاده می کنند. ابزارهای کوچکی شامل کویل که امواج رادیوفرکوئنسی را ارسال و دریافت می کنند بر روی زانویتان قرار داده می شود تا تصاویر باکیفیتی گرفته شود.

پزشک یا رادیولوژیست در صورت نیاز به تزریق ماده رنگی در آزمایشتان، کاتتر درون وریدی را برای تزریق ماده رنگی در رگ دستتان وارد می کنند.

شما در میدان مغناطیسی قرار می گیرید و رادیولوژیست از اتاق کنترل فرایند تصویربرداری را مدیریت می کند و در این حین می توانید از طریق ابزار تعبیه شده با او در ارتباط باشید.

ماده رنگی در صورت لزوم استفاده در آزمایش تصویربرداری بعد از انجام اسکن های اولیه به صورت درون وریدی به بیمار تزریق می شود. رادیولوژیست یا پزشک، تصاویر بیشتری بعد از تزریق ماده رنگی خواهند گرفت.

بعد از پایان فرایند از شما خواسته می شود تا مدتی را منتظر بمانید تا کیفیت تصاویر بررسی شوند و در صورت نیاز این فرایند ادامه پیدا کند. کاتتر درون وریدی از دستتان بیرون کشیده شده و پانسمانی بر روی محل تزریق چسبانده خواهد شد؛ کل فرایند بیش از 45 دقیقه طول نخواهد کشید.

فرایند ام آر آی کودکان

اگر لازم باشد برای انجام ام آر آی کودکان به فرزندتان آرامبخش تزریق شود، باید برای انجام معاینات اولیه کمی زودتر به محل آزمایش بروید. معمولا آرامبخش 15 تا 30 دقیقه قبل از شروع فرایند به بیمار تزریق می شود و شاید لازم باشد کمی بعد از تکمیل فرایند نیز در محل بمانید تا وضعیت کودک تا از بین رفتن اثر آرامبخش نیز بررسی شود.

فرایندهای بخصوص برای آزمایش ام آر آی

در برخی بیماران، ابتدا آرتروگرافی (شرح مفاصل) انجام می شود. در این روش، برای تهیه تصاویر جزئی‌تر از مفصل زانو، ماده رنگی به درون مفصل تزریق می‌شود. برای آغاز آرتروگرافی، نیاز است یک سوزن را وارد مفصل زانو کنید و اگر از ماده بی‌حسی برای تزریق استفاده شده باشد، ممکن است در محل تزریق احساس کمی سوزش کنید. در لحظات ابتدایی پس از تزریق ماده رنگی، احتمالاً احساس خنکی کمی خواهید کرد و با حرکت دادن مفصل، صدای شر شری را خواهید شنید.

درد کمی در زمان تزریق و کمی کبودی پس از خارج شدن سوزن، به طبیعت این روش مربوط می‌شود. همچنین، احتمال وجود سوزش در محل تزریق نیز وجود دارد، اما این کبودی، تورم یا سوزش نباید بیش از چند روز طول بکشد. اگر تب داشتید (که نشانه بروز عفونت است)، باید سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید. در نهایت، حتماً کسی را داشته باشید تا پس از جلسه، شما را به خانه برساند.

 

در حین و بعد از انجام ام آر آی


در حین و بعد از انجام ام آر آی

اکثر ام آر آی ها هیچ دردی ندارند اما بی حرکت ماندن در حین انجام ام آر آی برای بعضی بیماران سخت است. بعضی بیماران از مشکل تنگنا هراسی رنج می برند و مشکل دیگر در این فرایند، سر و صدای زیاد آن است.

احساس گرمای اندکی در نقاطی که تحت عکس برداری قرار می گیرند طبیعی است اما اگر این موضوع شما را آزار می دهد، آن را به رادیولوژیست بگویید. شاید کل فرایند از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد و باید در طول مدت بی حرکت بمانید. سر و صدایی که در طول فرایند تصویربرداری می شنوید، به دلیل ابزارهای تولید کننده امواج رادیویی است. اگر قرار باشد که چند عکس بگیرید، می توانید در بین آنها کمی استراحت کنید ولی نباید تکان بخورید یا موقعیتتان را بهم بزنید.

معمولا در اتاق ام آر آی تنها خواهید بود اما متخصص تصویربردار می تواند شما را ببنید و حرفهایتان را بشنود و با شما صحبت کند. بسیاری از مراکز، اجازه حضور یکی از اعضای خانواده یا دوستان در داخل اتاق (در صورتی که ایمنی آنها در محیط میدان مغناطیسی فراهم شود) را می دهند.

اگر سر و صدای حین آزمایش ام آر آی برای شما آزاردهنده باشد میتوانید از گوش گیر یا هدست استفاده کنید. برای کودکان از گوش گیر مناسب استفاده می شود؛ نور و تهویه مناسبی برای محیط اتاق آزمایش در نظر گرفته می شود و بعضی اتاق ها هم به دستگاههای پخش موسیقی مجهزند.

اگر در آزمایش ام آر آی شما نیاز به تزریق ماده رنگی باشد، تا یک یا دو دقیقه بعد از تزریق با احساس خنکی و تازگی در رگهایتان مواجه خواهید بود. ممکن است در زمان وارد و خارج کردن سوزن درون وریدی با کمی درد، و کمی کبودی بعد از تزریق مواجه شوید. احتمال آسیب دیدگی پوست در محل تزریق بسیار اندک است.

اگر از آرامبخش استفاده نشده باشد، به دوره ریکاوری هم نیازی نخواهد بود. بعد از آزمایش ام آر آی می توانید بلافاصله به کارهایتان برگردید. بعضی بیماران ممکن است عوارض جانبی ماده رنگی تزریق شده شامل حالت تهوع و درد موضعی را احساس کنند. بعضی از بیماران به ندرت به ماده رنگی حساسیت نشان می دهند و جوش، خارش چشم یا موارد دیگر را بروز می دهند. رادیولوژیست و پزشک برای کمک به بروز نشانه های حساسیت دارویی در دسترس هستند، پس نگران نباشید.

خطرات آزمایش ام آر آی


خطرات آزمایش ام آر آی

  • آزمایش ام آر آی تقریبا هیچ خطری برای اکثر بیمارانی که به خوبی دستورالعملهای ایمنی را رعایت کرده باشند، ندارد.
  • اگر از آرامبخش استفاده شده باشد، احتمال خطر ناشی از استفاده زیاد از آن وجود دارد با اینحال علائم حیاتی شما برای حداقل شدن خطرات اندازه گرفته می شود.
  • میدان معناطیسی قوی برای شما خطرناک نیست اما وجود ایمپلنت در بدنتان، می تواند تصاویر را به هم بریزد.
  • فیبروز سیستمی نفروژنیک یا بیماری نارسایی کلیوی یکی از مشکلات تایید شده در رابطه با تزریق ماده رنگی کادولینیوم است که البته بروز مشکل در استفاده از ماده رنگی جدید گادولینیوم به ندرت دیده شده است. مشکلات معمولا در بیماران با بیماری های شدید کلیوی دیده می شود و پزشک می تواند عملکرد کلیه هایتان را قبل از تزریق ماده رنگی مورد معاینه و ارزیابی قرار دهد.
  • احتمال بروز حساسیت در مقابل تزریق ماده رنگی بسیار اندک، شدت آنها در صورت وقوع نیز بسیار خفیف و امکان مدیریت آن توسط دارو وجود دارد. پزشک برای اقدامات فوری در صورت بروز حساسیت به ماده رنگر در دسترس خواهد بود.
  • اگرچه هنوز هیچ عارضه جانبی مشخصی در اثر انجام آزمایش ام آر آی دیده نشده، اما شواهد نشان داده که بعد از چند مرتبه ام آر آی ممکن است مقدار کمی گادولینیوم در مغز باقی بماند. این موضوع بیشتر برای کسانی اهمیت پیدا می کند که در طول عمرشان و برای بررسی وجود یا پیشروی یک مشکل مزمن در نوبت های مختلف تحت آزمایش ام آر آی قرار می گیرند، در غیراینصورت بخش عمده ماده رنگی از طریق کلیه ها از بدن دفع می شود. اگر جزو این دسته از بیماران هستید و با توجه به اثر متفاوت گادولینیوم از یک بیمار به بیمار دیگر، بهتر است پزشکتان را در جریان بگذارید.
  • دستورالعمل تولیدکنندگان ماده رنگی تزریقی در حین ام آر آی به عدم شیردهی مادران در بازه 24 تا 48 ساعته بعد از انجام آزمایش ام آر آی است.

محدودیت ام آر آی زانو


محدودیت ام آر آی زانو

گرفتن تصاویر باکیفیت تنها در صورتی ممکن خواهد بود که در طول فرایند کاملا ساکت باشید. ساکن بودن در این مدت در صورت وجود اضطراب یا درد شدید احتمالا برایتان دشوار باشد. سرفه و لرزش مداوم نیز فرایند تصویربرداری را مختل می کند و یک مشکل دیگر هم زانویی است که صاف نمی شود.

افراد خیلی بزرگ و چاق شاید در مدخل دستگاههای ام آر آی قدیمی جا نشود. حرکات بیمار و داشتن ایمپلنت یا وسایل فلزی می تواند تاثیر مشابهی روی کیفیت تصویر گرفته شده داشته باشد.

داده‌های فعلی نشان نمی‌دهند که ام آر آی باعث آسیبی به جنین می‌شود. با این حال، اگر انجام آزمایش ام آر آی برای بیمار ضروری نباشد، پزشک ممکن است آن را تا پس از زایمان به تعویق اندازد. به طور کلی، در زنان باردار (به جز در موارد خاص) تزریق ماده رنگی گادولینیوم توصیه نمی‌شود. پزشک شما درباره مزایا و خطرات انجام ام آر آی با شما صحبت خواهد کرد. ممکن است در سه ماهه اول بارداری و به منظور ارزیابی جنین و یافته‌هایی که به خوبی توسط اولتراسوند تعیین نشده‌اند، از ام آر آی استفاده شود.

معمولا هزینه و زمان مورد نیاز برای انجام ام آر آی در مقایسه با روشهای دیگر عکس برداری بالاتر است. سوالاتتان درباره هزینه های انجام ام آر آی را با اداره بیمه در میان بگذارید تا از طرح های پرداختی آنها باخبر شوید.

تفسیر نتایج ام آر آی برای مفصل زانو


اطلاعات زیادی از آزمایش ام آر آی زانو برداشت می شود که برای بیماری های مختلفی از جمله موارد زیر استفاده می شود:

استئوآرتریت زانو

استئوآرتریت زانو

باید دنبال تنگی مفاصل، کاهش سیگنال غضروف شیشه ای، افزایش تجمع مایعات (تورم) و ایجاد برآمدگی استخوانی باشید.

پارگی رباط MCL و LCL

پارگی رباط MCL وLCL

باید در کنار جداشدگی احتمالی از لایه پایینی به دنبال سیگنال فوری (متناسب با تورم و تجمع مایعات)، ضخیم شدگی و انقباض احتمالی باشید.

پارگی رباط صلیبی قدامی یا ACL

پارگی رباط صلیبی قدامی یا ACL

رباط صلیبی به صورت مایل از شکاف بین کندیل یا بین لقمه ای عبور می کند و در قطعات متوالی به دنبال هم می آیند. این ساختارها معمولا به صورت یک تکه نیستند و باید به دنبال پارگی در صفحات ساژیتال و کورونال رباط ACL بود. معمولا نشانه های ثانویه دیگری در آسیب دیدگی رباط ACL مانند کبودی و تورم مفصل نیز مشاهده می‌شود.

پارگی مینیسک

پارگی مینیسک

باید دنبال نقاطی با شکل غیرطبیعی باشد؛ سیگنال های T1 و T2 (که معمولا جهت خطی دارند) با افزایش غیرطبیعی، لبه های مینیسک را در امتداد سطح مفصلی قطع می‌کنند.

مشکلات استئوکوندرال

سیگنال T1 با توجه به سیگنال های کم تا متوسط نزدیک به شکستگی متفاوت خواهد بود. T2 می تواند نشان دهنده خط سیگنالی قوی جداکننده شکستگی از استخوان باشد (نشان دهنده یک ناحیه ناپایدار). T2 می تواند سیگنال کم بافتهای شل اطراف مایعات دارای سیگنال بالا را نشان دهد.

سوالات متداول


چه چیزهایی در تصویر ام آر آی زانو مشخص است؟

پزشک برخلاف تصاویر اشعه ایکس که از استخوان ها گرفته می شود، می تواند استخوانها، غضروف، تاندونها، رباطها، عضلات و حتی رگهای خونی را در ام آر آی زانو ببیند و در کل این تصویر بازه گسترده ای از مشکلات را نشان می دهد.

آیا آرتریت زانو در ام آر آی مشخص است؟

ام آر آی موثرترین شکل تشخیص مشکلات مفصلی است و کیفیت بالای تصویر، آن را به دقیق ترین ابزار تصویربرداری برای تشخیص آرتریت و تغییرات التهابی دیگر تبدیل کرده است.

آیا غذا خوردن قبل از ام آر آی مشکلی دارد؟

می توانید قبل از ام آر آی غذا و داروهایتان را بخورید و روز قبل از آزمایش آب زیادی بخورید تا بدنتان با کم آبی مواجه نباشد. وجود آب زیاد در بدن، ناراحتی های ایجاد شده توسط تزریق ماده رنگی (در صورت ایجاد) را کاهش داده و حداقل می کند. بیمارانی که تنگناهراسی دارند شاید به مصرف داروی آرامبخش نیاز داشته باشند.

آیا ام آر آی می تواند آسیب دیدگی زانو را نیز تشخیص دهد؟

معمولا استفاده همزمان از تصویر اشعه ایکس و ام آر آی بهترین راه برای تشخیص مشکلات مفصلی و مفصل زانو به شمار می رود. معمولا از این آزمایش برای تشخیص یا ارزیابی درد زانو، تورم، ضعف یا خونریزی بافتهای درون و اطراف مفصل، غضروف آسیب دیده، مینیسک، رباطها و تاندون ها استفاده می شود.

آیا التهاب در ام آر آی مشخص است؟

ام آر آی امکان ارزیابی وجود التهاب و عفونت در بافت نرم و مغز استخوان را ایجاد می کند. ام آر آی در مقایسه با تصویر اشعه ایکس یا سی تی اسکن از قدرت بالاتری در تشخیص بافتهای ملتهب برخوردار است.

آیا ام آر آی تصاویر جزئی تری در مقایسه با سی تی اسکن تولید می کند؟

از ام آر آی و سی تی اسکن برای دیدن بافتهای درونی بدن می توان استفاده کرد، بااینحال سی تی اسکن علیرغم تصویربرداری از بافتها، اندامها و ساختار اسکلتی، سریعتر از ام آر آی آماده می شود. ام آر آی در گرفتن تصاویری از بافتهای غیرطبیعی درون بدن بسیار قدرتمند است و جزئیات بیشتری هم در این تصاویر وجود دارد.

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو
دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص طب فیزیکی و توان بخشی ، دارای بورد تخصصی متولد بهمن ماه 1362 و ساکن اصفهان می‌باشد. دوره تحصیلات متوسطه را در دبیرستان امام محمدباقر (ع) طی نموده و در خردادماه سال 1381 کنکور سراسری رشته پزشکی پذیرفته شده و تا سال 1388 تحصیلات خود را با اخذ دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به اتمام رسانده و در همان سال با قبولی در کنکور رزیدنتی در رشته طب فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پذیرفته شد.

مقالات مربوطه

تماس با ما مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ