اصفهان،شهرک سلامت اتوبان آقا بابایی،فاز دو طبقه اول

دکتر امیر مویدنیا

پی ار پی زانو (PRP): تزریق پلاکت غنی شده‌ی خون در زانوی آرتروزی

صفحه اصلی » تزریقات درمانی زانو » پی ار پی زانو (PRP): تزریق پلاکت غنی شده‌ی خون در زانوی آرتروزی
فهرست مطالب

درد، کمبود تحرک، سفتی و تورم غالباً با مشکلات زانو مانند آرتروز همراه است. این علائم می‌تواند تأثیر قابل توجهی در توانایی شما برای انجام و لذت بردن از فعالیت‌های روزمره داشته باشد، اما ممکن است بخواهید از جراحی اجتناب کنید. در این صورت، بهتر است در مورد درمان PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) با پزشک خود صحبت کنید، زیرا می‌تواند برای برخی بیماران تسکین دهنده باشد.

این وبلاگ، توضیح می‌دهد که چگونه درمانی پی آر پی می‌تواند به مشکلات زانو مانند آرتروز کمک کند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی درمان زانو درد با پی ارپی و یا رزرو نوبت در کلینیک دکتر امیر مویدنیا با شماره تلفن‌های 03136293575 – 09135484106 تماس حاصل فرمایید.

پی آر پی (پلاسمای غنی از پلاکت) چیست؟ 


 

خون عمدتا از پلاسما ساخته می‌شود که شامل اجزای بسیار کوچک جامد، یعنی پلاکت، گلبول‌های سفید و گلبول‌های قرمز است. پلاکت‌ها حاوی پروتئین‌هایی به نام فاکتورهای رشد هستند که در بهبود آسیب‌ها مهم هستند.

پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP، پلاسمای حاوی تعداد پلاکت بالاتری از مقداری است که به طور معمول در خون یافت می‌شود. غلظت پلاکت در درمان‌های پی آر پی و غلظت فاکتورهای رشد 5 تا 10 برابر غنی تر از حد طبیعی است.

مزایای پی آر پی برای درمان آرتروز زانو 


مزایای پی آر پی برای درمان آرتروز زانو

تزریق پی آر پی زانو با استفاده از نمونه خون خود بیمار می‌تواند به بهبود آسیب‌ها و وضعیت دردناک زانو کمک کند. این ویژگی تفاوت آن با سایر روش‌های معمول کنترل آرتروز درد زانو مانند تزریق کورتیزون، داروهای ضد التهاب، جراحی و فیزیوتراپی است.

درمان آرتروز زانو با تزریق PRPمی‌تواند با بازیابی اسید هیالورونیک، که ماده ای شفاف در بدن است و بافت‌های آسیب دیده یا دچار پیری را از طریق فاکتورهای رشد در پلاکت‌ها ترمیم می‌کند، به کاهش التهاب در منطقه آسیب دیده کمک کند. در واقع سیگنال تقسیم سلولی و حرکت آنها را می‌دهند و در نهایت باعث تشکیل بافت می‌شوند.

کاربردهای دیگر پی آرپی علاوه بر آرتروز زانو چیست 


درمان پی ار پی برای افرادی که از ناحیه زانو دچار ضربه یا آسیب ناشی از ورزش هستند، مانند زانوی دوندگان، آسیب ناشی از پرش بیش از حد و ورم کف پا، که یک آسیب ناشی از دویدن است، مفید می‌باشد.

چگونه بیماران باید خود را برای درمان PRP آماده کنند؟ 


قبل از انجام درمان PRP، بیماران باید با پزشک خود مشورت کرده و در مورد بهترین روش آماده‌سازی براساس حالت خاص خودشان صحبت کنند.

به طور کلی، پزشکان به بیماران توصیه می‌کنند که با راهنمایی‌های زیر برای آماده‌سازی قبل از انجام PRP پیش بروند:

  • هفت روز قبل از تزریق PRP و دو هفته پس از آن، از داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن (مگافن، آدویل و غیره) خودداری کنید. استفاده از تایلنول مجاز است.
  • قبل از زمان مقرر برای PRP، مقدار کافی آب بنوشید.
  • در طول چهار هفته قبل و بعد از تزریق PRP، هیچ تزریق کورتیزونی (استروئید) انجام ندهید.
  • در صورت تجویز پزشک، مصرف دوز کم آسپرین را قطع نکنید.
  • لباس‌های راحتی بپوشید.
  • یک آزمایش MRI زانوی خود را تهیه کنید تا پزشک بتواند میزان آسیب زانو را بررسی کند.
  • از یک شخص خواهش کنید تا شما را به خانه ببرد.

لطفا قبل از هرگونه تغییر در رژیم درمانی خود، با پزشک خود مشورت کنید.

نحوه تزریق پی ارپی زانو به چه صورت است؟ 


نحوه تزریق پی ارپی زانو

تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) با استفاده از غلظت پلاکت بیمار در نمونه خون وی تهیه می‌شود. در درمان پی ار پی از سیستم بهبودی طبیعی بدن در بهبود مشکلات اسکلتی عضلانی بیمار استفاده می‌شود.

سپس پلاکت‌های فعال شده مستقیماً به بافت زانو تزریق می‌شوند. آنها فاکتورهای رشد را آزاد کرده و باعث تحریک و افزایش تعداد سلول‌های ترمیم کننده بدن می‌شوند.

فرایند تزریق گاهی اوقات نیاز به استفاده از سونوگرافی دارد. این کار به پزشکان کمک می‌کند تا محل تزریق مناسب را پیدا کنند.

پی ار پی درمانی زانو می‌تواند به تسریع روند بهبودی عضلات آسیب دیده زانو، مفاصل، رباط‌ها و تاندون‌ها کمک کند.

تزریق PRP چقدر طول می‌کشد؟ 


تزریق PRP در مطب پزشک انجام می‌شود. کل این روش حدود 45 دقیقه طول می‌کشد و بیشتر این زمان صرف تهیه PRP برای تزریق می‌شود.

چه زمانی می‌توانم نتیجه کار را ببینم؟ 


عموماً، نتایج بهبود زودهنگام پس از عمل معمولاً حداقل تا یک ماه پس از انجام آن ارزیابی نمی‌شوند، با این حال، فرآیند بهبود و ترمیم ممکن است بیش از ۱۲ ماه طول بکشد. درد برای برخی بیماران به‌طور کامل تسکین می‌یابد و برای بعضی دیگر تأثیر قابل توجهی ندارد. اگر یک تزریق در بهبود درد شما تأثیری نداشته باشد، ممکن است نیاز به ارزیابی بیشتر داشته باشید. در نتیجه، در صورت عدم تسکین درد یا بهبود در مدت زمان مناسب، توصیه می‌شود مشاوره و ارزیابی بیشتر از طریق متخصص مربوطه دریافت کنید.

بهبودی بعد از پی ار پی زانو چگونه است؟ 


بعد از جلسه درمانی PRP، پزشکان به همه بیماران توصیه می‌کنند که آن روز را استراحت کنند. برای 2 روز آینده استفاده محدود از ناحیه تحت تزریق توصیه می‌شود، اما حرکت دادن ناحیه توصیه می‌شود. این کار کمک می‌کند تا مفصل بهبود یابد زیرا تزریق توسط بافت‌های اطراف ناحیه جذب می‌شود.

دستورالعمل‌های پس از فرآیند برای روزهای اول تا سوم 

بعد از درمان، این احتمال وجود دارد که در محل تزریق درد خفیف تا متوسطی داشته باشید. این وضعیت طبیعی است و علامت آن است که بدن شما همزمان با تزریق سازگار می‌شود. بهتر است بدن خود را مرطوب نگه دارید و مقدار زیادی آب بنوشید تا به بهبودی کمک کند.

بسیار مهم است که پس از تزریق خود هیچ دارویی مصرف نکنید، مگر اینکه به طور خاص توسط پزشک تجویز شود. زیرا هر دارویی می‌تواند روند بهبودی را تحت تأثیر قرار دهد یا سایر عوارض جانبی ایجاد کند.

بنابراین، برای دستیابی به بهترین نتیجه، استفاده از هر یک از این داروها را پس از عمل قطع کنید:

  • داروهای ضد التهاب حداقل تا 2 هفته پس از عمل
  • داروهای گیاهی، مکمل‌ها یا ویتامین‌های رقیق کننده خون برای 3-4 روز پس از عمل
  • استروئیدهای سیستماتیک به مدت 2 هفته پس از عمل

سایر دستورالعمل‌های مهم که باید بعد از فرآیند پی ار پی رعایت کنید عبارتند از:

  • تا 72 ساعت اول پس از تزریق از استفاده از یخ یا گرما در محل تزریق خودداری کنید
  • چند روز اول بعد از تزریق حمام گرم نکنید و به سونا نروید
  • در 24 ساعت اول بعد از تزریق از دوش گرفتن خودداری کنید
  • مصرف کافئین را در هفته اول محدود کنید
  • از استعمال سیگار خودداری کنید

دستورالعمل‌های پس از فرآیند برای روزهای سوم تا چهاردهم 

در این مرحله از بهبودی، باید به تدریج فعالیت‌های روزمره خود را افزایش دهید. این دوران همچنین زمانی است که می‌توانید تمرینات را شروع کنید. ورزش مناسب بخشی حیاتی از نتایج طولانی مدت است و پزشک می‌تواند به شما کمک کند قبل از انجام فرآیند خود، بهترین تمرینات را برای نیازهای شما تعیین کند.

  • برای راحتی می‌توان یخ را 3-4 بار در روز و به مدت 15-20 دقیقه استفاده کرد
  • داروهای ضد التهاب (مانند تایلنول) را می‌توان برای کمک به کنترل هرگونه درد باقیمانده در این زمان مصرف کرد، طبق دستورالعمل استفاده کنید
  • از استعمال دخانیات، یا مصرف بیش از حد کافئین، خودداری کنید

دستورالعمل‌های پس از فرآیند برای هفته سوم و چهارم 

در این مرحله از فرآیند بهبودی، پزشک شما توصیه می‌کند که با شروع فیزیوتراپی، بهبودی بلندمدت و بازیابی حرکتی شما را تسریع کنید. در یک نوبت ملاقات، ارجاعی برای بررسی پیشرفت شما به پزشک معالج صادر می‌شود. مهم است که این جلسات پیگیری را ادامه دهید، حتی اگر بهبود شما خوب پیش رود. در صورتی که تغییراتی در برنامه درمانی شما لازم است، تصمیم‌گیری به عهده پزشک معالج است.

در صورت تجربه بیمار تورم شدید، باید به سرعت با پزشک خود تماس بگیرد. پس از درمان، فیزیوتراپی می‌تواند به بیمار کمک کند تا تحرک خود را در مفاصل بهبود بخشد، از تشدید وضعیت جلوگیری کند و خطرات جراحات بعدی را کاهش دهد.

آیا برای همه افراد مناسب است؟ 


به طور کلی، اگر مبتلا به سرطان، فلج مغزی یا بیماری پارکینسون باشید، پی ار پی درمانی نمی تواند انتخاب مناسبی باشد. اگر در حال حاضر دچار عفونت یا چندین بیماری هستید، باز هم پی ار پی درمانی ممکن است گزینه خوبی برای شما نباشد.

پزشک می‌تواند بر اساس مشکل زانو و همچنین سلامت عمومی شما توصیه خاصی به شما ارائه دهد.

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو
دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص طب فیزیکی و توان بخشی ، دارای بورد تخصصی متولد بهمن ماه 1362 و ساکن اصفهان می‌باشد. دوره تحصیلات متوسطه را در دبیرستان امام محمدباقر (ع) طی نموده و در خردادماه سال 1381 کنکور سراسری رشته پزشکی پذیرفته شده و تا سال 1388 تحصیلات خود را با اخذ دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به اتمام رسانده و در همان سال با قبولی در کنکور رزیدنتی در رشته طب فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پذیرفته شد.

مقالات مربوطه

تماس با ما مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ