اصفهان،شهرک سلامت اتوبان آقا بابایی،فاز دو طبقه اول

لوگو دکتر امیر مویدنیا

علت درد پا از زانو به پایین + درمان پا درد از زانو به پایین

صفحه اصلی » مقالات » علت درد پا از زانو به پایین + درمان پا درد از زانو به پایین
فهرست مطالب

درد پا از زانو به پایین دلایل متفاوتی دارد که بیشتر آن‌ها به دلیل مشکلات مربوط به جریان خون ایجاد می‌شوند. دلیل این نوع دردها ممکن است به چیزی در داخل سرخرگ یا خارج از آن مربوط باشد.

در حالی که درد در اکثر مواقع یک فوریت پزشکی محسوب نمی‌شود، اما اگر درد شدید است یا فکر می‌کنید خون به پایتان نمی‌رسد، باید فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

علائم پا درد از زانو به پایین


 

علائم پا درد از زانو به پایین

حتماً تمام علائم خود را به پزشک بگویید. برخی از علائم درد پا از زانو به پایین می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • درد در یک یا هر دو پا، همراه با یا بدون کمردرد.
  • درد پایین پا.
  • دردی که به طور ناگهانی ایجاد می‌شود یا می‌آید و می‌رود.
  • قرمزی یا تغییر رنگ پوست روی ساق پا.
  • تورم در ران، مچ یا ساق پا.
  • اتساع وریدها.
  • ضعف.
  • احساس گرما در پوست پا هنگام لمس.
  • خارش یا درد شدید پوست.
  • دردی که هنگام راه رفتن یا ورزش بدتر می‌شود.
  • درد سیاتیک ساق پا یا دردی که از پشت ساق پا به سمت پایین پاها سرایت می‌کند.
  • سفتی عمومی پا یا سفتی صبحگاهی.
  • بی حسی، گزگز یا زق زق کردن.
  • درد عضلانی.
  • درد همراه با یا بدون تب.
  • حساسیت به لمس.
  • سوزش.
  • کاهش دامنه حرکت.
  • تغییر در نحوه راه رفتن یا حرکت به دلیل درد (لنگیدن).
  • گرفتگی عضلات.
  • درد آشیل در ناحیه تحتانی ساق پا.

علت درد پا پایین زانو


 

علت درد پا پایین زانو

درد یا ناراحتی در هر نقطه‌ای از ساق پا می‌تواند از درد مبهم تا احساس تیر کشیدن شدید متغیر باشد. بیشتر موارد پا درد از زانو به پایین به دلیل استفاده بیش از حد یا آسیب‌های جزئی رخ می‌دهد. این ناراحتی اغلب پس از مدت کوتاهی از بین می‌رود و می‌توان آن را با درمان‌های خانگی کاهش داد.

با این حال، در برخی موارد ممکن است یک مشکل پزشکی جدی وجود داشته باشد. اگر پا درد از زانو به پایین شدید یا مداوم باشد، به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان سریع برای هر بیماری زمینه‌ای ممکن است از بدتر شدن درد جلوگیری کرده و بهبودی شما سریع‌تر انجام شود.

صدمات

درد پا از زانو به پایین اغلب نشانه آسیب است، مانند موارد زیر:

گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات می‌تواند در خواب یا در وسط روز اتفاق بیفتد. این درد ناگهانی، سفت و شدید ساق پا گاهی اوقات “اسب چارلی” نامیده می‌شود. اگر از آن استفاده کنید، می تواند به سرعت بدتر شود. گرفتگی عضلات زمانی اتفاق می‌افتد که عضلات شما خسته یا کم آب هستند. اگر مستعد گرفتگی عضلات پا هستید، بیشتر آب بنوشید.

شین اسپلینت یا درد ساق پا

این درد درست در جلوی ساق پا احساس می‌شود. عضلات موجود در امتداد لبه استخوان ساق پا ملتهب شده و در نتیجه راه رفتن، دویدن یا پریدن باعث درد می‌شوند. انجام فعالیت‌های مکرر بر روی سطوح سخت می‌تواند باعث بروز این مشکل شود. همچنین در صورت وجود چرخش پا به سمت خارج یا کف پای صاف، ممکن است احتمال ابتلا به شین اسپلینت نیز در شما افزایش یابد.

اگر درد ادامه داشت، ممکن است لازم باشد به پزشک خود مراجعه کنید. سعی کنید کارهایی را که باعث افزایش درد پایین پای شما می‌شوند، انجام ندهید.

تاندونیت

یکی از اولین علائم هشداردهنده التهاب تاندون آشیل، درد در ناحیه تحتانی ساق پا، نزدیک پشت پاشنه پا است. تاندونیت یک آسیب شایع است که باعث تورم، کشش یا پارگی تاندون می‌شود. از عواملی که می‌توانند باعث بروز این مشکل شوند، می‌توان به کار بیش از حد ماهیچه ساق پا یا بالا رفتن از پله‌ها اشاره کرد. تاندونیت ممکن است برای مدت طولانی باقی بماند.

شکستگی استخوان یا اسپرین

در صورت بروز اسپرین شدید یا شکستگی استخوان از کمپرس یخ استفاده کرده و فوراً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نیاز به گچ یا بریس داشته باشید. همچنین ممکن است نیاز باشد یک دوره فیزیوتراپی را نیز بگذرانید.

مشکلات پزشکی

برخی از بیماری‌ها و مشکلات پزشکی معمولاً منجر به درد پا از زانو به پایین می‌شوند که عبارتند از:

لخته شدن خون

وقتی خون در رگ‌های شما غلیظ شده و به هم بچسبد، می‌تواند به لخته تبدیل شود. یکی از انواع لخته خون که در وریدهای عمقی بدن ایجاد می‌شوند به نام ترومبوز ورید عمقی (DVT) شناخته می‌شود.

بیشتر لخته‌های خون وریدهای عمقی در ساق یا ران پا ایجاد می‌شوند. اگر برای مدت طولانی فعالیتی نداشته باشید، مانند یک سفر طولانی با هواپیما یا ماشین، احتمال وقوع این مشکل بیشتر است. همچنین اگر اضافه وزن دارید، سیگار می‌کشید یا داروهای خاصی مصرف می‌کنید، در معرض خطر ترومبوز ورید عمقی قرار دارید.

این احتمال وجود دارد که لخته در جریان خون شما شکسته شود و به شریان ریه برود. اگر چنین اتفاقی بیفتد، می‌تواند جریان خون را مسدود کرده و یک مشکل خطرناک و جدی به نام آمبولی ریه را ایجاد کند.

اگر فکر می‌کنید ممکن است لخته خون داشته باشید، فوراً به پزشک یا اورژانس محلی خود مراجعه کنید.

رگ‌های واریسی

ممکن است رگ‌های واریسی برای شما آشنا باشند، زیرا می‌توانید آن‌ها را در سطح پوست خود ببینید. این رگ‌ها به صورت رگه‌های پیچ خورده، آبی تیره یا بنفش خود را نشان می‌دهند که به دلیل ضعیف بودن دریچه‌ها و دیواره رگ‌ها ایجاد می‌شوند. آن‌ها ممکن است باعث بروز دردهای مبهم شوند، به ویژه پس از ایستادن.

اگر رگ‌های واریسی شما بسیار دردناک هستند، برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

بیماری شریانی محیطی اندام تحتانی

این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که شریان‌های پاهای شما آسیب دیده و سفت شوند. هنگامی که شریان‌های شما باریک یا مسدود می‌شوند، خون به اندازه کافی در پاها جریان پیدا نمی‌کند. این مشکل می‌تواند باعث گرفتگی و احساس درد در هنگام راه رفتن، بالا رفتن از پله‌ها یا سایر ورزش‌ها شود، زیرا عضلات شما به اندازه کافی خون دریافت نمی‌کنند.

استراحت به کاهش علائم شما کمک می‌کند. اما اگر شریان‌های شما به شدت باریک یا مسدود شوند، حتی ممکن است در زمان استراحت نیز درد داشته باشید. همچنین ممکن است زخم‌های شما به خوبی بهبود نیابند.

اگر دیابت، فشار خون بالا و کلسترول بالا دارید، سیگار می‌کشید یا چاق هستید، احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر است.

نوروپاتی دیابتی

نوروپاتی دیابتی به دلیل آسیب مزمن ناشی از دیابت می‌تواند باعث درد شدید و تیر کشیدن در ران یا ساق پا شود.

سوزش یا تیر کشیدن پا که می‌آید و می‌رود و معمولاً به فعالیت مربوط نمی‌شود.

نوروپاتی دیابتی می‌تواند باعث درد در تمام قسمت‌های پا شود. اگر به این مشکل مبتلا هستید، باید حتماً به طور منظم پاهای خود را از نظر وجود زخم بررسی کنید. زیرا نوروپاتی دیابتی ممکن است توانایی شما را برای تشخیص آسیب مختل کند.

سندرم کمپارتمان فشاری مزمن

سندرم کمپارتمان فشاری مزمن یک مشکل شایع است که در 30 درصد از ورزشکاران باعث پا درد از زانو به پایین می‌شود.

ورزشکارانی که فعالیت‌های تکراری مانند دوچرخه سواری، دویدن یا شنا را انجام می‌دهند، ممکن است به سندرم کمپارتمان مزمن مبتلا شوند.

درد ناشی از سندرم کمپارتمان فعالیت مزمن با ورزش ایجاد می‌شود و معمولاً با قطع کردن ورزش از بین می‌رود. همچنین ممکن است دچار بی‌حسی شوید، در حرکت دادن پای خود مشکل داشته باشید یا متوجه شوید که عضلات شما در حین حرکت برآمده می‌شوند.

قسمت جلویی ساق پا یا عضلات ساق پا معمولاً نقاطی هستند که تحت تأثیر این سندروم قرار می‌گیرند.

بیماری Cystic adventitial

بیماری Cystic adventitial  یک اختلال نادر است که شریان‌ها (و گاهی اوقات سیاهرگ‌ها) را در ران یا ساق پا تحت تأثیر قرار می‌دهد.

اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، درد پا از زانو به پایین را تجربه می‌کنند که می‌آید و می‌رود، بدون عامل خطری برای PVD یا PAD مانند:

  • دیابت
  • اضافه وزن
  • سیگار کشیدن

این عارضه باعث ایجاد کیست در ساق پا می‌شود که می‌تواند روی شریان‌های پا فشار وارد کند و در نتیجه بر جریان خون تأثیر بگذارد.

در این بیماری دردهای تیزی را تجربه می‌کنید که می‌آیند و می‌روند و همیشه به فعالیت مرتبط نیستند.

بیشتر موارد Cystic adventitial در شریان پوپلیتئال در قسمت تحتانی ساق پا رخ می‌دهد. با این حال، احتمال بروز این بیماری در هر قسمتی از پا وجود دارد.

درمان درد پا از زانو به پایین


 

درمان درد پا از زانو به پایین

در صورت مشاهده موارد زیر، حتماً به پزشک مراجعه کنید:

  • تورم در هر دو پا.
  • وجود رگ‌های واریسی که باعث ناراحتی می‌شوند.
  • درد هنگام راه رفتن.
  • پا درد از زانو به پایین که به تدریج بدتر می‌شود یا بیش از چند روز ادامه دارد.

اگر علائم زیر مربوط به درد پا از زانو به پایین را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • عدم وجود نبض در مچ پا یا بالای آن.
  • سرد بودن پا هنگام لمس.
  • رنگ پریدگی یا آبی شدن رنگ پا.
  • پا درد از زانو به پایین شدید که با استراحت بهتر نمی‌شود.

این علائم ممکن است نشان دهنده ضعف جریان خون در پاهای شما باشند و ممکن است نیاز به مراقبت اورژانسی داشته باشد. اگر این علائم را نادیده بگیرید، ممکن است پا یا انگشتان پای خود را به دلیل ضعف جریان خون از دست بدهید.

اگر پا درد از زانو به پایین مزمن دارید، باید با پزشک صحبت کنید. حتی اگر درد شما در هنگام استراحت از بین می‌رود.

پزشک می تواند گردش خون و علل زمینه‌ای احتمالی شما را ارزیابی کند. درمان درد پا از زانو به پایین بسیار مهم است. زیرا می‌تواند احتمال تأثیر منفی درد بر سطح فعالیت‌های شما را کاهش دهد.

پزشک ممکن است برای شما دارو تجویز کند

تجویز دارو

پزشک ممکن است داروهایی را برای شما تجویز کند که احتمال تشکیل لخته‌های خونی جدید که بر جریان خون تأثیر می‌گذارند را کاهش دهد. به عنوان مثال می‌توان به داروهای ضد پلاکت، مانند آسپرین یا کلوپیدوگرل (Plavix) اشاره کرد.

پزشکان همچنین ممکن است داروهایی مانند پنتوکسی فیلین یا سیلوستازول را برای کاهش درد پا از زانو به پایین در هنگام راه رفتن تجویز کنند.

جریان خون بسیار ضعیف ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد

اگر جریان خون در پاهای فردی بسیار ضعیف شده باشد یا داروها به بهبود او کمکی نکنند، پزشک ممکن است جراحی را برای بازگرداندن جریان خون توصیه کند.

از جراحی‌هایی که برای این منظور انجام می‌شود می‌توان به جراحی بای پس وریدی اشاره کرد. همچنین آنژیوپلاستی نیز روش دیگری است که در آن پزشک با قرار دادن یک بالون کوچک شریان‌های پا را باز می‌کند. انتخاب روش جراحی معمولاً به علت زمینه‌ای مشکل بستگی دارد.

درمان‌های خانگی درد پا از زانو به پایین

درمان‌های خانگی درد پا

اگر درد پا از زانو به پایین به دلیل گرفتگی یا آسیب جزئی باشد، معمولاً می‌توانید آن را در خانه درمان کنید. در صورتی که درد ساق پای شما ناشی از گرفتگی عضلات، خستگی یا استفاده بیش از حد باشد، درمان‌های خانگی زیر را امتحان کنید:

  • تا حد امکان به پای خود استراحت دهید و یک بالش را زیر پای خود قرار دهید.
  • از مسکن‌های بدون نسخه مانند آسپرین یا ایبوپروفن استفاده کنید تا درد پایتان را تسکین دهید.
  • از جوراب‌های فشاری یا جوراب ساق بلند استفاده کنید.

استفاده از کمپرس یخ

کمپرس یخ را حداقل چهار بار در روز روی ناحیه آسیب دیده پای خود بمالید. در روزهای ابتدایی شروع درد، می‌توانید این کار را بیشتر نیز انجام بدهید. یخ را هر بار به مدت ۱۵ دقیقه روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید.

حمام آب گرم و حرکات کششی

با آب گرم حمام کنید و سپس عضلات خود را به آرامی بکشید. اگر در قسمت پایین ساق پای خود درد دارید، سعی کنید هنگام نشستن یا ایستادن انگشتان خود را به حالت اشاره بکشید و سپس صاف کنید. اگر در قسمت بالای ساق پای خود درد دارید، سعی کنید خم شوید و انگشتان پایتان را لمس کنید.

می‌توانید این کار را در حالت نشسته روی زمین یا ایستاده انجام دهید. حرکات کششی را در حالتی انجام دهید که راحت هستید و هر موقعیت را به مدت پنج تا 10 ثانیه نگه دارید. اگر دردتان بدتر شد، کشش را متوقف کنید.

تغییر سبک زندگی

  • به طور منظم ورزش کنید. بر اساس یک بررسی که در سال 2017 انجام شد، اگرچه ورزش می‌تواند دلیل برخی از پادردها باشد، اما به طور کلی ورزش کردن حداقل دو بار در هفته به کاهش درد هنگام راه رفتن و افزایش مسافتی که فرد می‌تواند راه برود، کمک می‌کند.
  • سیگار نکشید. اگر سیگار می‌کشید، توصیه می‌شود که آن را ترک کنید. سیگار کشیدن یک عامل خطر اصلی برای دردهای شدید در هنگام راه رفتن است. سیگار می‌تواند باعث ایجاد تغییراتی در رگ‌های خونی شود و روند لخته شدن خون را آسان‌تر کند. همین امر می‌تواند باعث پا درد از زانو به پایین شود.
  • از غذاهای مفید برای قلب استفاده کنید. انتخاب یک رژیم غذایی سالم برای قلب می‌تواند در حفظ وزن سالم و سطح قند خون نرمال به شما کمک کند. خوردن غذاهای سالم می‌تواند به کاهش برخی از عوامل خطر که می‌تواند منجر به PAD شوند، کمک کند.
  • کراس ترینینگ. اگر درد پایین پای شما مربوط به فعالیت بدنی بیش از حد باشد، ورزش جدیدی را امتحان کنید که کمتر به پاهای شما فشار وارد کند، مانند شرکت در کلاس ایروبیک یا شنا.

حفظ وزن سالم و مراقبت از بدن می‌تواند به کاهش دردهای تیز و تیر کشیدن در پاها کمک کند.

سؤالات متداول


بهترین درمان برای پا درد از زانو به پایین چیست؟

بهترین برنامه درمانی برای شما به وضعیت سلامت فردی و علت درد شما بستگی دارد. شما و پزشکتان با همکاری هم می‌توانید یک برنامه درمانی مخصوص به خود را برای بهبود علائم درد و بازگشت به فعالیت‌های عادی خود تبیین کنید. پزشک شما اطلاعات لازم برای مدیریت بهتر علائم را در اختیار شما قرار می‌دهد.

چگونه می‌توان علت درد پا از زانو به پایین را تشخیص داد؟

پزشک می‌تواند به تشخیص علت و درمان درد شما کمک کند. او شما را معاینه می‌کند و درباره سلامتی و سابقه خانوادگی شما سؤالاتی می‌پرسد. همچنین می‌تواند آزمایش‌های بیشتر مانند آزمایش خون یا تصویربرداری پزشکی را برای شما درخواست کند.

من مشکلات کمر داشته‌ام. آیا درد پای من ممکن است مربوط به کمر من باشد؟

بله، مشکلات کمر می‌توانند باعث بروز پا درد نیز بشوند. افراد مبتلا به آرتریت، پارگی یا برآمدگی دیسک ستون فقرات ممکن است دچار سیاتیک شوند.

عوامل خطر درد پا از زانو به پایین چیست؟

افراد بالای 50 سال، افرادی که کلسترول و فشار خون بالا دارند و افراد چاق یا دارای اضافه وزن بیشتر دچار پا درد می‌شوند. سایر عوامل خطر عبارتند از:

  • سبک زندگی غیر فعال
  • میزان بالای آمینواسید
  • دیابت

آیا می‌توان از پا درد زانو به پایین جلوگیری کرد؟

شما می‌توانید با گرم کردن بدن خود قبل از ورزش و سرد کردن بدن و انجام حرکات کششی بعد از آن، از فشارها و آسیب‌های احتمالی جلوگیری کنید. توصیه می‌شود فعالیت بدنی را به تدریج افزایش دهید و آن‌ها را خیلی زیاد و خیلی سریع انجام ندهید.

همچنین ایده خوبی است که کفش‌های کهنه خود را فراموش کنید و کفش مناسب برای فعالیتی که انجام می‌دهید، بپوشید.

به طور کلی مراقبت از سلامتی خود مانند خواب کافی، نوشیدن آب کافی، ورزش منظم، سیگار نکشیدن، داشتن وزن مناسب و … نیز می‌تواند به جلوگیری از پا درد کمک کند.

انواع مختلف پا درد چیست؟

بعضی از افراد ممکن است مشکلاتی را در زانو، مچ پا، ساق پا یا ران خود تجربه کنند. بسیاری از شکایات درد پا به درد مچ پا، کف پا، لگن، زانو یا دردهای عضلانی مربوط است. سیاتیک یکی از شایع‌ترین علل درد ساق پا است که از ناحیه کمر نشأت می‌گیرد و تا ساق پا ادامه دارد. سایر دردهای ساق پا ممکن است به ناهماهنگی ستون فقرات بدن مربوط باشند که به راحتی با مراقبت‌های کایروپراکتیک اصلاح می‌شوند.

بهترین دارو برای پا درد چیست؟

می‌توانید انواع مختلفی از داروها را در داروخانه یا خواربارفروشی محل خود پیدا کنید که می‌توانند به تسکین درد پاهای شما کمک کنند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن نیز می‌توانند به کاهش تورم و درد کمک کنند. استامینوفن نیز می‌تواند گزینه مناسبی برای مقابله با درد باشد.

در صورت شدید بودن درد و یا ادامه دار شدن آن حتماً به پزشک مراجعه کنید.

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو
دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص طب فیزیکی و توان بخشی ، دارای بورد تخصصی متولد بهمن ماه 1362 و ساکن اصفهان می‌باشد. دوره تحصیلات متوسطه را در دبیرستان امام محمدباقر (ع) طی نموده و در خردادماه سال 1381 کنکور سراسری رشته پزشکی پذیرفته شده و تا سال 1388 تحصیلات خود را با اخذ دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به اتمام رسانده و در همان سال با قبولی در کنکور رزیدنتی در رشته طب فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پذیرفته شد.

مقالات مربوطه

تماس با ما مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ