اصفهان،شهرک سلامت اتوبان آقا بابایی،فاز دو طبقه اول

اسکن کف پا چیست: کاربرد، فواید، تفسیر و قیمت

صفحه اصلی » اسکن پا » اسکن کف پا چیست: کاربرد، فواید، تفسیر و قیمت
فهرست مطالب

اشخاصی که در ناحیه ساق پا و پاشنه خود درد دارند، معمولاً به دنبال راهی هستند تا این مشکل را حل کنند. برخی از افراد در حین راه رفتن با درد در ناحیه کف پا مواجه می‌شوند و بنابراین از کفی‌های بالشتک دار و ابزارهای ارتوپدی (ارتز) برای تخفیف بخشی از فشار و راحت‌تر کردن گام‌برداری استفاده می‌کنند. ارتزها با استفاده از اسکن کف پا و استفاده از فناوری مدل‌سازی، به طور اخص، طراحی می‌شوند تا یک وسیله سفارشی که به طور کامل برای پا شما مناسب است، ارائه دهند. این ارتزها بر اساس داده‌های جمع‌آوری شده درباره پا و نحوه راه رفتن شما طراحی شده و در اطراف پا شما قرار می‌گیرند.

با استفاده از اسکن کف پا و تجزیه و تحلیل راه رفتن، می‌توانید کیفیت ارتزهای سفارشی خود را بهبود بخشید و اطمینان حاصل کنید که آنها برای نیازهای شما مناسب هستند.

اسکن پا چیست؟


اسکن پا چیست؟

ساق و مچ پا دارای ساختار مهم و بسیار پیچیده ای است که به ما کمک می کند راه برویم، بدویم و برای انجام کارهای روزمره خود حرکت کنیم. گاهی اوقات این ناحیه از پا می تواند منشاء بروز مشکلات زیادی باشد که با یک اسکن ساده می توان بعضی از آنها را تشخیص داد. معمولا در ابتدا هنگامی که بیمار از دردی شکایت داشته و یا نتایج آزمایشات غیر طبیعی باشند، پزشک دستور انجام اسکن پا را میدهد که می تواند اطلاعات تشخیصی ارزشمندی را ارائه دهد.

اسکن پا معمولا برای اندازه گیری توزیع فشار و نیروی وارده بر پا در سرعت های بالا و دقت بالا استفاده می شود. از داده ها برای به دست آوردن تصویر واضح تری از نحوه ایستادن و تعادل، از طریق اندازه گیری نوسانات وضعیتی شما، توزیع وزن و مکان مرکز ثقل شما استفاده می شود. در دستگاه اسکن پا از حسگرهای کوچک، برای اندازه گیری دقیق انحرافات جزئی در عملکرد مکانیکی پای شما استفاده می شود. این اسکن تصویر دقیق تری ازمشکلات مربوط به پای شما را به پزشک متخصص ارائه می دهد.

کاربردهای اسکن پا


کاربردهای اسکن پا

انحراف به خارج نرمال انحراف به داخل

هدف از انجام اسکن پا ارائه یک ارزیابی تصویری دقیق از ساختارهای اسکلتی/عضلانی اصلی در پا است که می تواند نشانه های وجود یک عارضه را قابل تشخیص سازد. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:

برای تشخیص هم تراز نبودن پا

بیش از 75 درصد افراد با ناهماهنگی‌هایی مانند انحراف کف پا به داخل (پروناسیون) یا انحراف کف پا به بیرون (سوپیناسیون) مشکل دارند. این عارضه‌ها تأثیراتی را در سراسر بدن به همراه دارند، از جمله درد در عضلات و مفاصل و یا مشکلات جدی‌تر.

هنگامی که پاهای شما همتراز نیستند، استخوان مچ پا روی استخوان پاشنه لغزش پیدا کرده و به جلو خم می‌شود و از خط تراز خارج می‌شود. این باعث آسیب رسیدن به سینوس تارس (یک سوراخ بین استخوان مچ پا و پاشنه) می‌شود و پاهای شما به طور غیرطبیعی به سمت داخل انحراف می‌کنند. پاهای ناهمتراز باعث ایجاد مشکلات ثانویه در پا می‌شوند که باعث درد مزمن در پاها خواهد شد.

برای تشخیص پروناسیون بیش از حد

این عارضه هنگامی رخ می دهد که پا بیش از حد به سمت داخل بچرخد و وزن را به طور نابرابر توزیع کند. این یکی از شایع ترین انحرافات پا می باشد.

برای تشخیص سوپیناسیون بیش از حد

وقتی پا به بیرون متمایل می شود وزن به سمت خارج توزیع می شود که به آن ، زیرپروناسیون نیز گفته می شود. سوپیناسیون بیش از حد، توانایی طبیعی بدن را در ضربه گیری کاهش می دهد.

برای تشخیص فاشئیت کف پایی

فاشئیت کف پا عبارت است از تحریک و التهاب غلاف کف پا که یک نوار ضخیم از بافت پیوندی است که در امتداد کف پا قرار دارد.  درد معمولا در نزدیکی پاشنه پا احساس می شود اما میتواند در قوس کف پا نیز احساس شود. فاشئیت کف پا میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد از جمله مشکلات قوس کف پا، سفتی تاندون آشیل، ایستادن طولانی مدت بدون تکیه گاه، چاقی و یا افزایش وزن ناگهانی.

برای تشخیص شین اسپلینت

شین اسپلینت به درد و حساسیت در امتداد یا پشت استخوان ساق پا (درشت نی) اشاره دارد که در امتداد داخل و یا خارج ساق پا احساس می شود. درد معمولا بعد از فعالیت بدنی احساس می شود. وارد شدن فشار مکرر به این ناحیه می تواند منجر به التهاب عضلات، بافت و پوشش استخوانی درشت نی و ایجاد درد شود.

برای تشخیص عارضه زانوی دونده

عارضه زانوی دونده یک درد شدید در قسمت بیرونی زانو یا لگن است که به دلیل اصطکاک بین نوار ایلیوتیبیال با زانو و یا لگن ایجاد می شود. این اصطکاک می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد از جمله پروناسیون بیش از حد، افتادگی بیش از حد، ناهماهنگی در طول ساق پا، سفت شدن همسترینگ و ساختار پا و یا عدم تعادل ماهیچه ای.

برای تشخیص کمردرد

یک انحراف کوچک از حد تعادل پاهای ما می تواند نحوه راه رفتن یا حرکت دادن باسن، پشت، بازوها و شانه های مارا تغییر دهد. باگذشت زمان این تغییرات کوچک، می توانند ماهیچه ها و تاندون های کمر را تحریک کرده و یا موجب وارد شدن فشار بیش از حد بر آنها شود و درد ایجاد نماید. برای ایجاد تعادل و ثبات در کمر، وجود تعادل و ثبات در پاها ضروری است.

برای تشخیص درد مچ پا

این عارضه در اثر انحراف بیش از حد پا به سمت داخل و توزیع نامتوازن وزن بوجود می‌آید. یکی از رایج‌ترین انحرافات پا، انحراف بیش از حد پا به سمت خارج است. وقتی پا به خارج منحرف می‌شود، وزن در طول خط تراز خارجی توزیع می‌شود که به آن زیرپروناسیون می‌گویند. این انحراف بیش از حد سوپیناسیون (انحراف پا به سمت داخل) می‌تواند توان ضربه‌گیری طبیعی بدن را کاهش دهد. با در نظر گرفتن هر دوی این شرایط، ممکن است مچ پاهای شما بیش از حد کشیده شده و منجر به بروز درد شود.

مزایای اسکن پا


مزایای اسکن پا

اسکن پا برای موفقیت هر عملیات درمانی که روی پای  بیماران انجام می شود بسیار با ارزش است. اگر پای شما آسیب دیده است و یا درد ناگهانی در پای خود احساس کردید، اسکن پا به تشخیص مشکل کمک خواهد کرد. پزشک متخصص مربوطه از اسکن پا برای ارزیابی مشکلات پای بیماران خود و تعیین مسیر صحیح درمان استفاده می کند. اسکن پا مزایای زیادی دارد از جمله:

  • می تواند مشکلات جدی را که با چشم نمی توان دید، شناسایی کند.
  • می تواند تعیین کند که آیا نیاز به ارتزهای سفارشی دارید یا خیر.
  • می تواند یک بینش کلی نسبت به چگونگی و کیفیت سلامتی بیمار به ما بدهد.
  • می تواند موجب پیشگیری از نیاز به جراحی لگن و زانو شود.
  • کمک به اصلاح وضعیت لگن، زانو و ستون فقرات در قسمت کمری
  • کاهش درد مفاصل
  • عادی سازی نحوه راه رفتن

انواع اسکن پا


انواع اسکن پا

ابتدا پزشک تعیین می کند که چه چیزهایی برای تولید یک ارتز عملکردی پا، که بهترین نتایج بالینی را بدست بدهد مورد نیاز است. از یک قالب گرفته تا یک تصویر دیجیتال؛ سپس شروع به بررسی روش های مختلف در دسترس برای تصویر برداری از پا می نماید.تعدادی از گزینه های ریخته گری شده از روی تصویر برداری در بازار موجود می باشند. اما فقط تعداد معدودی با همه معیار ها برای ارائه تصویر بهینه برای ایجاد ارتز مناسب مطابقت دارند.

سیستم های تشک فشار

سیستم های تشک فشار

سیستم های تشک فشاری تصاویر و اطلاعات دو بعدی به ما ارائه می دهند. از این طریق نمی توان پاشنه خلفی را تصویر برداری کرد بنابراین ارتز هایی که توسط تصاویر تشک فشاری ایجاد می شوند، زیاد متعادل نیستند. علاوه بر آن مطالعات نشان داده است که اندازه گیری فشار رد پا برای پیش بینی ارتفاع قوس کف پا معتبر نیستند.

سیستم های طیف خاکستری پیکسلی

سیستم های طیف خاکستری پیکسلی

در این سیستم، بیمار بر روی یک اسکنر تخت ایستاده و یک تصویر سیاه و سفید بسیار دقیق از پا گرفته می‌شود. این اسکنر میزان وزنی که پا تحمل می‌کند را اندازه‌گیری می‌کند. با استفاده از نقاط روشن در تصویر، می‌توان حداکثر ارتفاع قوس کف پا را تخمین زد. قسمت‌هایی از پا که به اسکنر نزدیک‌تر هستند، روشن‌تر نمایش داده می‌شوند، در حالی که قسمت‌هایی که از آن دورتر هستند، تیره‌تر نمایش داده می‌شوند (مشابه کپی برداری از کف دست خود). این تصاویر امکان تخمین زدن مکان بالاترین نقطه قوس کف پا را فراهم می‌کنند، اما قادر به تعیین دقیق ارتفاع و شکل قوس نیستند.

محدودیت این سیستم ها برای تولید ارتز های عملکردی پا شامل وضعیت تحمل وزن، عدم توانایی در گرفتن پاشنه خلفی و ناتوانی در تصویربرداری دقیق از شکل قوس پا می باشد.

سیستم های تصویر برداری سه بعدی واقعی

سیستم های تصویر برداری سه بعدی واقعی

فقط تکنیک های واقعی ریخته گری سه بعدی، پتانسیل ضبط با وضوح بالا از تمام جوانب لازم را دارا هستند. در حال حاظر سه روش برای تصویر برداری سه بعدی واقعی از پا وجود دارد: مدل سازی فیزیکی، تماس دیجیتالی و اسکن نوری.

  • تکنیک های مدل سازی فیزیکی آن هایی هستند که پزشکان سال هاست از آن ها استفاده میکنند، از جمله قالب های گچی و بسته های فوم. از این دو فقط به وسیله گچ میتوان ریخته گری های بدون تحمل وزن را انجام داد. بسته های فوم برای تولید ارتز های تطبیقی مناسب هستند اما به دلیل مشکلات ریخته گری که با تحمل نیمه وزنی وجود دارد، برای تولید ارتز های کاربردی پا ایده آل نیستند.
  • سیستم های دیجیتالی سازی تماس. مانند سیستم ها ی دارای پین پیستون با ارتفاع متغیر هستند و امکان گرفتن سه بعدی واقعی قوس کف پا را فراهم می نمایند. با این حال نمی توان با آن ها پاشنه خلفی را گرفت که همان مشکل ریخته گری های نیمه وزنی می باشد.
  • سیستم ها ی اسکن نوری را می توان به دو دسته تقسیم کرد آن هایی که فقط قوس کف پا را می گیرند و آن هایی که قوس کف پا و پاشنه خلفی را می گیرند. همانطور که گفته شد معیار های پیشنهادی به نفع این نوع سیستم می باشد.

چه کسی اسکن را اجرا می کند؟


چه کسی اسکن را اجرا می کند؟

شما توسط یک متخصص پا که در تصویربرداری بالینی پزشکی تخصص دارد ویزیت می شوید. برخلاف سایر تست های تشخیصی که نتایج را برای تجزیه و تحلیل تولید می کنند، تصویربرداری اولتراسوند در زمان حال آماده است، بنابراین کیفیت اسکن انجام شده، اساس اطلاعاتی است که از شما بدست می آید و تا حد زیادی به تخصص، تجربه و مهارت پزشک اسکن کننده بستگی دارد. این نکته مهمی ست که اکثر افراد هنگام رفتن برای اسکن آن را نادیده می گیرند.

آمادگی برای اسکن پا


آمادگی برای اسکن پا

هیچ آمادگی خاصی برای این اسکن لازم نیست. لباس های سبک مانند شلوارک، کت و شلوار و تی شرت بپوشید. نکته مهم این است که چند جفت کفش معمولی به همراه داشته باشید از جمله:

  • کفش هایی که بیشتر روز ها میپوشید مانند کفش های مدرسه یا محل کار
  • هر گونه کفشی که برای ورزش استفاده میکنید، مانند کفش ورزشی و پیاده روی

مراحل اسکن پا


مراحل اسکن پا

در طول اسکن پا از شما خواسته میشود که پاهای خود را برهنه کنید و روی اسکنر قرار دهید این باعث میشود که تصویری روی مانیتور ظاهر شود. معاینه حدودا بین 10 تا 15 دقیقه طول میکشد و بدون درد است. در پایان اسکن ممکن است توضیح مختصری از نتایج به شما داده شود. یک گزارش رسمی اسکن پا همراه با توصیه هایی برای شما ارسال میشود که می توانید آن را نزد پزشک خود ببرید.

تفسیر اسکن پا


قوس کف پا

قوس کف پا

افتادگی قوس های کف پا

کسانی که دارای قوس کف پای افتاده هستند به احتمال زیاد دارای پرونیت بیش از حد هستند. افتادگی قوس های داخلی پا میتواند منجر به عملکرد ضعیف پا شود. بی ثباتی و یا ضربه گیری ضعیف میتواند منجر به ایجاد درد و افزایش حساسیت به آسیب شود. این مشکلات را می توان با پشتیبانی قوس مناسب در کفی های سفارشی پویا کاهش داد.

قوس کم

قوس های میانی کم می تواند موجب حرکت زیاد پا، بی ثباتی و ضربه گیری ضعیف پا شوند. کفی های سفارشی می توانند با حمایت مناسب و در عین حال فعال کردن قوس ها کمک کنند تا از افتادگی بیش از حد آن ها جلوگیری شود.

قوس معمولی

یک قوس نرمال به طور کلی در جذب فشار و ضربه خوب عمل میکند. اما هنوز احتمال پرون شدن وجود دارد بخصوص اگر نوع قوس شما در پای راست وچپ متفاوت باشد. کفی های سفارشی به صورت جداگانه برای هر پا قالب گیری می شوند و به حفظ قوس های سالم کمک میکنند و از سلامت پای شما حمایت می کنند.

قوس بلند

پایی با قوس بلند اغلب بیش از حد سفت و غیر قابل انعطاف است که با عث افزایش افتادگی به سمت پایین به هنگام راه رفتن و یا دویدن میشود. این منجر به جذب ضربه ضعیف میشود که بیشتر آن به پا، لگن و پشت منتقل میشود. کفی های سفارشی پویا هستند ( خم میشوند.) در حالی که دارای بالشتک عالی برای جذب ضربه مناسب و محل قرار گرفتن پاشنه عمیقی را در اختیار شما قرار میدهد که همگی به پای شما کمک میکند که ثبات داشته باشد.

امتیاز شاخص پا

شاخص پا شدت پرونیشن ثبات را در پاهای شما از بهینه تا شدید نشان میدهد. شاخص 102 پرونشین بی ثباتی متوسط است. عدم تعادل درمان نشده در هر سطح ممکن است منجر به مشکلات مزمن در سراسر بدن شما شود.

نقشه حرارتی فشار پا

نقشه حرارتی فشار پا

نواحی قرمز رنگ در اسکن پا نشان می دهد که پاهای شما در کجا فشار وارد میکنند. از دست دادن ارتفاع قوس که قرمزی بیشتری در وسط کف پا نشان میدهد مانند تصویر، میتواند باعث صاف شدن و چرخش پاها شود. اسکن همچنین درصد عدم تعادل را برای هر پا نشان میدهد. عدد بالا تر نشان دهنده بی ثباتی بیشتر در آن سمت بدن است.

تراز بدن

تراز بدن

تصویر ارزیابی بدن نشان می‌دهد که چگونه عدم تعادل در پاها می‌تواند باعث چرخش زانو، شیب لگن و افتادگی شانه شود. این عدم تعادل ممکن است ناشی از پرونشین (انحراف کف پا به داخل) و یا سقوط قوس کف پا باشد. این ناهماهنگی‌ها می‌توانند منجر به بیماری‌هایی مانند التهاب کف پا، درد زانو، درد لگن، کمردرد و درد گردن شوند. وقتی بدن به درستی تراز شده باشد، پاها، زانوها، لگن و شانه‌ها هماهنگ خواهند بود. پوشیدن ارتزهای کاربردی می‌تواند به کاهش عدم تعادل و شرایط ناشی از آن کمک کند.

هزینه اسکن پا


هزینه اسکن پا

هزینه اسکن پا به مکان و رقابت در بازار بستگی دارد به طور کلی وجود مراکز تصویر برداری بیشتر قیمت اسکن را کاهش می دهد. اسکن پا تحت پوشش بیمه درمانی قرار نمیگیرد مگراینکه فرد، مبتلا به دیابت تشخیص داده شود.

سوالات متداول


آیا اسکن پا دقیق است؟

اسکنر های پا با فرکانس های بیشتری نسبت به قبل کار می کنند. این دستگاه ها با ارائه تصاویر دقیق از پاها دید کاملی از سلامت وضعیت بدن بیماران به شما ارائه می دهد. اسکنر ها میتوانند به اندازه یک چهارم قطر موی انسان دقت داشته باشند.

اسکن سه بعدی پا چه کمکی می کند؟

این اسکن به ما امکان می دهد تا کفش هایی طراحی کنیم که به طور خاص برای شکل و ابعاد پای شما ساخته شده اند. برخلاف سایر تولید کنندگان کفش نیمه سفارشی که تنها از تعداد کمی اندازه گیری برای تولید کفش استفاده می کنند.

اسکنر سه بعدی پا چیست؟

اسکنر سه بعدی پا بهترین اسکن سه بعدی و دوبعدی را ترکیب میکند. این اسکنر فایل های سه بعدی شکل پا از جمله بافت پا را تولید می کند. این خاصیت اسکنر را به یک وسیله عالی برای کاربرد های بالینی( پای دیابتی ) و یا برای فروش در فروشگاه ها تبدیل نموده است.

Picture of دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو
دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص طب فیزیکی و توان بخشی ، دارای بورد تخصصی متولد بهمن ماه 1362 و ساکن اصفهان می‌باشد. دوره تحصیلات متوسطه را در دبیرستان امام محمدباقر (ع) طی نموده و در خردادماه سال 1381 کنکور سراسری رشته پزشکی پذیرفته شده و تا سال 1388 تحصیلات خود را با اخذ دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به اتمام رسانده و در همان سال با قبولی در کنکور رزیدنتی در رشته طب فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پذیرفته شد.

مقالات مربوطه

تماس با ما مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ