تزریق کورتون (استروئید) در مفصل زانو برای کاهش درد و التهاب زانو
هنگامیکه داروهای خوراکی نتواند درد زانو را از بین ببرد اما فرد قصد انجام جراحی زانو را نیز ندارد، تزریق کورتون ممکن است به درمان کمک کند. تزریق کورتون -گاهی اوقات تزریق کورتیکواستروئید یا تزریق استروئید نیز نامیده میشود- باعث کاهش التهاب، تورم، گرما و قرمزی مفصل میشود و بهنوبه خود به کاهش درد مفاصل میانجامد. التهاب مفصل دردناک ممکن است ناشی از شرایطی باشد که بر روی بافت نرم اطراف مفصل، مانند بورسیت و تاندونیت، اثر میگذارد و همچنین ممکن است در داخل کپسول مفصلی، مانند آرتروز، روماتیسم مفصلی زانو و نقرس ایجاد شود. تزریق کورتون به زانو لزوماً مشکلات زمینهای بروز علائم را درمان نمیکند. بهعنوان مثال تزریق کورتون به زانو میتواند درد آرتروز و روماتیسم مفصلی را تسکین دهد اما درمان نمیشود. بهطور مشابه، تزریق کورتون به زانو میتواند درد نقرس را کاهش دهد یا از بین ببرد اما احتمال عود نقرس در آینده را کاهش نخواهد داد.
کورتون چیست؟
کورتیزون به دستهای از استروئید های ساختهشده توسط انسان اشاره دارد که اثرات کورتیزول، هورمونی که بهطور طبیعی در بدن ساخته میشود، تقلید میکند. هر دو کورتیزول و کورتیزون نوعی کورتیکواستروئید هستند. توجه داشته باشید که این نوع استروئید ها از استروئیدهای آنابولیک مثلاً تستوسترون، که برای افزایش عملکرد ورزشی استفاده میشود، متفاوت است. هر دو نوع آستروئیدها ساختارهای شیمیایی مشابهی دارند اما نقشهای مختلفی در بدن بازی میکنند.
تزریق کورتون به زانو چه زمانی توصیه میشود؟
بهطورکلی بیماران تزریق کورتون به زانو را به یکی از دو دلیل زیر دریافت میکنند:
برای درمان مشکل یا برای ارائه اطلاعات جهت تشخیص دقیق. آستروئیدها اغلب برای درمان بیماریهایی مثل آرتریت روماتوئید زانو، نقرس یا سایر بیماریهای التهابی بهصورت مستقیم به داخل مفاصل تزریق میشوند. آستروئیدها همچنین به بورس التهابی یا اطراف تاندونهای نزدیک زانو تزریق میشوند. تصمیم به تزریق استروئید همیشه به خواست خود فرد بستگی دارد. پزشک ابتدا سن بیمار، سطح فعالیت بدنی و سایر داروهای مصرفی وی را در نظر خواهد گرفت و همچنین مطمئن خواهد شد که بیمار از مزایا و خطرات تزریق استروئید آگاهی دارد.
نحوه تزریق کورتون به زانو در زانو
تزریق کورتون به زانو به صورتی انجام میشود که دارو، بسته به شرایط درمان، بهطور مستقیم به داخل کپسول مفصل زانو یا نزدیک کپسول مفصلی زده شود.
- از بیمار خواسته میشود در موقعیتی قرار گیرد که به پزشک اجازه دسترسی آسان به مفصل را بدهد. بهعنوان مثال، اگر تزریقی به زانو انجام شود ممکن است به بیمار گفته شود بر پشت با زانوی راست یا خمشده با زاویه 20 یا 30 درجه بخوابد و حولهی تاشده را برای حمایت زیر زانو قرار دهد.
- محل تزریق کورتون به زانو با ضدعفونیکنندهای مانند الکل یا ید تمیز میشود.
- از بیمار خواسته میشود آرامش خود را حفظ کند. آرامش عضلات مفصلی باعث میشود روند تزریق آسانتر و راحتتر شود.
- در صورت استفاده از اولتراسوند، ژل به ناحیه کوچک پوست در نزدیکی محل تزریق اعمال میشود و تکنسین بهآرامی یک فرستندهی اولتراسوند دستی را در مقابل پوست تحت پوشش ژل فشار میدهد. تصویری از فضای مفصل بر روی صفحهنمایش داده میشود تا پزشک ببیند.
- پزشک ممکن است از بیحسی موضعی در ناحیهی تزریق استفاده کند.
- اگر مفصلی متورم یا بورس حاوی مایع بیشازحد باشد، ممکن است مایع با سوزن و سرنگ کشیده شود.
- پزشک مقدار کمی کورتیزون را در ناحیه هدف تزریق میکند. کورتیزون ممکن است با بیحسی، مانند لیدوکایین یا بوپیواکائین، مخلوط شود. بیمار ممکن است احساس خارش یا سوزش داشته باشد.
- منطقه تزریق تمیز و پانسمان میشود.
- ممکن است از بیمار درخواست شود که چندین بار زانو را باز و جمع کند تا به گسترش کورتیزون کمک کند.
از بیمار خواسته میشود تا 30 دقیقه بعد از تزریق در دفتر پزشک یا اتاق انتظار برای کنترل بماند. این اقدام احتیاطی جهت اطمینان از این است که بیمار درد شدید یا واکنش آلرژیک به هر مادهای در تزریق ندارد.
چه زمانی تزریق آستروئیدها نباید انجام شود؟
اگر در زانو یا جاهای دیگر بدن عفونت وجود دارد آستروئیدها نباید تزریق شوند. اگر مفصل در حال حاضر بهشدت آسیبدیده و از بین رفته تزریق بهاحتمال زیاد سودی ندارد. اگر بیمار دچار مشکل خونریزی یا مصرف داروهای ضد انعقادی است، تزریق استروئید ممکن است باعث خونریزی در محل شود. برای این بیماران، تزریق فقط بااحتیاط زیاد داده میشود. تزریق بخصوص استروئید، بیشتر از هر سه یا چهار ماه، به دلیل افزایش خطر تضعیف بافت در منطقه تحت درمان توصیه نمیشود.
عوارض تزریق کورتون به زانو در زانو چیست؟
افرادی که برای کاهش التهاب مفصل کورتون تزریق میکنند گاهی عوارض جانبی را گزارش میدهند. عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
- درد و تورم
- تغییر رنگ پوست
- افزایش قند خون
- عفونت
- واکنش آلرژیک
سؤالات متداول درباره تزریق کورتون به زانو
برخی از سؤالات رایج افراد درباره تزریق کورتون به زانو در زانو عبارتند از:
چند جلسه برای تزریق نیاز است؟
برای اکثر افراد تزریق اولیه کورتیکواستروئید باعث التهاب زانو و درد خواهد شد. اگر درد بیمار بهاندازه کافی کم نشود، پزشک ممکن است توصیه به تزریق دوم کند. برای محافظت از بافت نرم در مفصل، تزریق باید حداقل 4 تا 6 هفته فاصله داشته باشد. اگر بیمار از تزریق دوم تسکین پیدا نکند یا تسکین ناچیزی داشته باشد، بعید است تزریق سوم سودمند باشد و توصیه نمیشود.
آیا فعالیت بدنی بعد از تزریق محدود میشود؟
ممکن است چند روز طول بکشد تا مزایای استفاده از داروهای کورتیزون تأثیر کامل داشته باشد. در طول این مدت، بیماران معمولاً به استراحت میپردازند و فعالیتهای روزمره را قطع میکنند. هنگامیکه درد مفصلی از بین میرود، بیمار ممکن است وسوسه شود که به ورزش و فعالیت سابق برگردد. بااینحال بهمنظور جلوگیری از آسیب و یا بدتر شدن شرایط، پزشک معمولاً به بیمار توصیه میکند تا فعالیتهای طبیعی خود را بهتدریج به حالت اولیه برگرداند و بهآرامی آنها را شدید کند.
آیا تزریق کورتون به زانو برای درمان کافی است؟
تزریق کورتون بهطورمعمول باعث تسکین موقت میشود. برای بهبود یافتن و درمان ماندگار به اکثر بیماران انجام فیزیوتراپی توصیه میشود تا کشش و تقویت مفاصل، عضلات و دیگر بافتهای نرم را ایجاد کنند.همچنین به بیماران توصیه میشود وزن خود را کم کنند و یا سبک زندگیشان را تغییر دهند. این اقدامات میتوانند بیومکانیک مفصلی را بهبود بخشد و احتمالاً نیاز به تزریقهای کورتیزون اضافی را کاهش داده یا از بین ببرد.
آیا تزریق استروئیدها بر باروری، بارداری یا شیردهی تأثیر میگذارد؟
دستورالعملهای کنونی بیان میکنند که استروئید ها در دوران بارداری و شیردهی مضر نیستند، بنابراین تزریق تنها یک استروئید نباید بر باروری، بارداری یا تغذیه با شیر مادر تأثیر بگذارد و در این وضعیتها درمان مفید محسوب میشود. بااینحال، بیمار باردار یا مادر شیرده قبل از تزریق استروئید باید با پزشک صحبت کند.