اصفهان،شهرک سلامت اتوبان آقا بابایی،فاز دو طبقه اول

لوگو دکتر امیر مویدنیا

زانوبند طبی(بریس و ارتز زانو) کاربرد، فواید+ عکس و قیمت

صفحه اصلی » بریس زانو » زانوبند طبی(بریس و ارتز زانو) کاربرد، فواید+ عکس و قیمت
فهرست مطالب

زانوبند طبی(بریس زانو)، وسیله ای حمایتی است و وقتی زانودرد داشته باشید، می توانید از آن استفاده کنید. برخی افراد از آن ها استفاده می کنند تا حین ورزش کردن، زانوهایشان آسیب نبیند. زانوبندها (بریس ها)، از موادی مانند فلز، فوم، پلاستیک، یا مواد کشی و بند، ساخته شده اند. اندازه ها، رنگ ها و مدل های مختلفی دارند. همیشه از پزشکتان سؤال کنید که کدام یک از آن ها برای شما مناسب تر است.

چه زمانی افراد از زانوبند طبی استفاده می کنند؟


چه زمانی افراد از زانوبند طبی استفاده می کنند

.ممکن است افراد در موارد زیر از زانوبند طبی استفاده کنند:

  • در دوران نقاهت بعد از جراحی
  • در زمان ورزش کردن
  • برای تسکین درد ناشی از آسیب زانو
  • برای تسکین درد آرتروز

برخی از زانوبندها، برای استفاده ی مداوم طراحی شده اند. برخی از آن ها فقط برای استفاده در زمان فعالیت و ورزش هستند. پزشک می تواند زانوبند طبی مناسبی را با توجه به سوابق بیماری ها و نیازهایتان برای شما انتخاب کند و نحوه ی استفاده از آن را برای شما توضیح دهد.

کارکرد زانوبند طبی چگونه است؟


کارکرد زانوبند طبی چگونه است

مفصل زانوی شما، از استخوان، غضروف، رباط، تاندون و عضله ساخته شده است. زانو با دامنه ی حرکتی گسترده ای که دارد، می توان وزن زیادی هم تحمل کند. با این حال، ممکن است که ساختار زانو آسیب ببیند یا جا به جا شود. ممکن است زانوی شما در اثر یک حرکت ناگهانی و شدید در ورزش آسیب ببیند و یا اینکه به دلیل بیماری های زمینه ای، مستعد آسیب باشد.

زانوبندهای مختلف، بر اساس کارکرد و میزان حمایتشان باهم تفاوت دارند. در حالی که برخی از زانوبندها برای جلوگیری از آسیب دیدن زانو طراحی شده اند، هدف نمونه های دیگر، حمایت از زانو و کنترل درد است. همچنین زانوبندها، به ثابت نگه داشتن زانو در صورتی که مستعد آسیب باشد و بی حرکت نگه داشتن زانو برای سرعت بخشیدن روند بهبودی بعد از آسیب، کمک می کنند.

مزایای زانوبند طبی چیست؟


زانوبندها می توانند:

  • زانوها را حمایت کرده و ثابت نگه دارند.
  • درد را تسکین دهند.
  • حرکت کردن را آسان تر کنند.

برخی از انواع خاص زانوبندها، مانند زانوبند طبی کشی، کمی هم فشار (فشار ملایم) در اطراف بافت زانو ایجاد می کند که می تواند باعث کاهش تورم شود. بسیاری از افراد گزارش داده اند که زانوبندها، آن ها را قادر ساخته تا آسان تر و با اعتماد به نفس تر حرکت کنند.

انواع زانوبند طبی


زانوبندها انواع مختلفی دارند. هر کدام از آن ها برای هدف خاصی استفاده می شود.

زانوبندهای طبی کارکردی

زانوبندهای طبی کارکردی

زانوبند طبی کارکردی برای ثابت نگه داشتن مفصل زانو استفاده می شود. این نوع زانوبند، در صورتی که احتمال آسیب به زانو به دلیل مشکلات ساختاری درون یا اطراف زانو (مانند ضعیف بودن رباط ها یا مستعد بودن زانو برای جا به جایی) بالا باشد، می تواند با ثابت نگه داشتن زانو به حفظ زانو در برابر آسیب کمک کند.

زانوبندهای کارکردی انواع مختلفی دارند و بهترین آن ها برای شما به مشکل زانوی شما و فعالیت شما، بستگی دارد.

زانوبند طبی کنترل کننده ی حرکت

در صورتی که رباط های کنار زانوی شما بیش از حد کشیده شده است، پزشک شما، زانوبند طبی کنترل کننده ی حرکت را برای شما تجویز خواهد کرد. این زانوبند، یک لایه نئوپرن است که در داخل و بیرون آن از فلز برای حمایت رباط ها، استفاده شده است. معمولاً برای فعالیت هایی استفاده می شود که مستلزم چرخش با محوریت زانو، توقف و شروع و یا خم کردن مداوم زانو است.

زانوبند طبی کنترل کشکک (پاتلا)

در صورتی که کشکک زانویتان جا به جا شده بوده است، مبتلا به سندرم فشار پاتلوفمورال هستید، آرتروز زانو دارید، یا مبتلا به نرمی غضروف کشکک زانو (CMP)، زانوبند طبی کنترل کشکک زانو، می تواند برای کاهش حرکت استخوان استفاده شود. این نوع زانوبند، زانوبند نئوپرنی است که پوشیده می شود. این زانوبند، قسمت بازی دارد که کشکک زانو را می توان دید و باعث می شود که کشکک زانو در حین راه رفتن، دویدن و اسکوات، در جای خود ثابت نگه داشته شود.

زانوبندهای طبی توان بخش 

زانوبندهای طبی توان بخش-

پس از جراحی زانو، مانند: ترمیم مینیسک یا ترمیم رباط صلیبی جلوی زانو (ACL)، استفاده از زانوبند به بی حرکت نگه داشتن زانو برای بهبود مناسب، کمک خواهد کرد. در ابتدا، زانوبند بلدسو (Bledsoe) یا ثابت نگه دارنده ی زانو (ایموبلایزر)، استفاده می شود. بعد از بهبود، در زمان فعالیت های ورزشی، زانوبند طبی کارکردی استفاده می شود.

زانوبند طبی بلدسو (Bledsoe

زانوبند طبی بلدسو، بندهایی دارد که دور ران و ساق پا بسته می شود و براکت های حمایت کننده ی فلزی درون و بیرون مفصل زانو دارد. مکانیسم ساده ای، از باز و بسته شدن زانو تا حد نهایی، جلوگیری می کند و قفل می شود و در دوره ی ابتدایی بعد از جراحی استفاده می شود. با پیشرفت روند بهبودی و توانایی تحمل حرکت بیشتر، مکانیسم قفل آن غیرفعال می شود و به زانو اجازه می دهد که تا حد مشخصی باز و بسته شود.

ثابت نگه دارنده ی زانو (ایموبلایزر زانو) 

ثابت نگه دارنده ی زانو (ایموبلایزر)، زانوبند طبی پارچه ای بلندی است که کل ساق پا و ران را در بر می گیرد. بخش های حمایتی فلزی در داخل و خارج خود دارد. بندهایی که باید بسته شود، باعث بی حرکت و ثابت نگه داشتن زانو می شود. مزیت ثابت نگه دارنده ی زانو (ایموبلایزر)، در مقایسه با آتل پلاستیکی، این است که در طی درمان می توان آن را باز کرد و حرکات ملایمی انجام داد.

زانوبندهای طبی کاهنده ی فشار (آنلودر) 

زانوبندهای طبی کاهنده ی فشار (آنلودر

زانوبند طبی کاهنده ی فشار (آنلودر)، معمولاً برای کنترل درد ناشی از مشکلات التهابی همچون: تاندونیت، آرتروز زانو، پاتلوفمورال، سندرم فشار ایلیوتیبیال باند و نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا (CMP) استفاده می شود. این زانوبند، کمک می کند تا وزن و فشار از روی مفصل زانو برداشته شده و درد کاهش یابد.

زانوبندهای کاهنده ی فشار انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

  • زانوبند کنترل حرکت کشکک زانو (پاتلا)، که در قسمت جلو، پدی به شکل J دارد که باعث می شود کشکک زانو خیلی ملایم به بالا هدایت شود، می تواند در موارد تاندونیت کشکک زانو استفاده شود.
  • سندرم فشار ایلیوتیبیال باند باعث ایجاد دردی درون زانو می شود که با بستن بندی دور قسمت پایینی مفصل زانو، بهبود می یابد. این بند، باعث فشار به ایلیوتیبیال باند در محل ورود آن به ساق پا شده و نیروهای مکانیکی وارده بر آن را کاهش می دهد.

زانوبندهای کاهنده ی فشار (آنلودر)، برای راحتی استفاده می شود. آن ها از زانو در برابر فشار مستقیم یا کشش بیش از حد محافظت نمی کنند. حتماً با پزشک یا فیزیوتراپیست خود مشورت کنید تا ببینید کدام یک از انواع زانوبندهای کاهنده ی فشار (آنلودر)، برای شما مناسب است.

زانوبندهای طبی پروفیلاکتیک 

زانوبندهای طبی پروفیلاکتیک

زانوبند پروفیلاکتیک، همانند پد زانو برای محافظت از زانو در مواردی که احتمال آسیب به زانو بالا است، مانند ورزش های تماسی که ممکن است در آن به زانو ضربه وارد شود، استفاده می شود. این زانوبندها را می توانید حتی در زمانی که زانویتان مشکلی ندارد و می خواهید صدمه نبیند، استفاده کنید.

زانوبندهای طبی پروفیلاکتیک، معمولاً و به خصوص در ناحیه ی کشکک زانو پد دارند تا از صدمه دیدن زانو در اثر ضربات مستقیم، محافظت کند.

آستین زانو 

آستین زانو، زانوبند نیست؛ اما از متداول ترین حمایت کننده های زانو است. این محصولات به منظور فراهم کردن فشار در اطراف مفصل زانو طراحی شده اند. این امر باعث حمایت از زانو و کنترل درد و تورم می شود.

زانوبند طبی برای درمان آرتروز


زانوبند طبی برای درمان آرتروز

آرتروز (OA)، باعث تورم مفاصل می شود. این تورم می تواند دامنه ی حرکتی شما را محدود کند. با اینکه آرتروز زانو متداول ترین نوع است، مفاصلی همچون: مچ پا، گردن، شانه و مچ دست هم ممکن است درگیر شوند.

پس از اینکه تشخیص داده شود که مبتلا به آرتروز هستید، پزشکتان درمان های غیر جراحی را برای شما تجویز خواهد کرد تا ناراحتی و عدم توانایی حرکتتان بهبود یابد. یکی از این درمان ها، ممکن است استفاده از زانوبند طبی باشد.

برخی از مزایای استفاده از زانوبند طبی برای درمان آرتروز (OA) عبارتند از:

  • افزایش ثبات: زانوبندهای طبی با هدف برداشتن وزن اضافی از روی ناحیه ی آسیب دیده ی مفصل و در نتیجه کاهش درد و ناراحتی، طراحی شده اند.
  • کاهش تورم: برخی از زانوبندهای طبی، فشاری فراهم می کنند که باعث می شود تورم ایجاد شده بعد از فعالیت در افراد مبتلا به آرتروز، کاهش یابد.
  • کاهش فشار: اگر مفاصل زیر کشکک زانو یا استخوان های مچ پایتان ضعیف هستند، استفاده از زانوبندی که بخشی باز دارد، کمک می کند تا فشار و درد کاهش یافته و بخش های مجاور نیز حمایت شود.
  • افزایش اعتماد به نفس: استفاده از زانوبند و مطمئن بودن از اینکه تحت حمایت آن هستید، باعث می شود که برای انجام فعالیت های روزانه تان، اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.

نتایج 

آرترز زانو باعث می شود که احساس کنید زانویتان خالی می شود؛ در نتیجه، ناخودآگاه از زانویتان استفاده نمی کنید و وزنتان را روی آن نمی اندازید. زانوبند طبی، در صورت استفاده ی مداوم، باعث ثبات زانو و افزایش اعتماد به نفس شما برای استفاده از زانو، خواهد شد.

برخی از شواهد نشان داده اند که زانوبندهای طبی، در افرادی که مبتلا به آرتروز زانو هستند، علائم را کاهش داده و دامنه ی حرکتی را گسترده تر می کند.

چه مدت باید از زانوبند طبی استفاده کنید؟


چه مدت باید از زانوبند طبی استفاده کنید

وقتی که برای اولین بار از زانوبند طبی استفاده می کنید، توصیه می شود که حداقل یک هفته آن را ببندید. به خاطر داشته باشید که موقع خواب، زانوبند را باز کنید تا زانویتان استراحت کند. در برخی موارد هم پزشک توصیه می کند که فقط موقع خواب از زانوبند استفاده کنید. تکان خوردن در خواب، ممکن است باعث جا به جایی بخش هایی شود که جراح در جراحی تثبیتشان کرده، درنتیجه باید از زانوبند استفاده کنید تا از آسیب جلوگیری شود. از دستورات پزشک پیروی کنید و برای کاهش یا افزایش مدت زمان استفاده از زانوبند، با وی مشورت کنید.

موارد دیگری که باید در مورد اینکه چقدر از زانوبند استفاده کنید در نظر داشته باشید، عبارتند از:

  • استفاده ی طولانی مدت غیرضروری از زانوبند، باعث ساییدگی پوست می شود.
  • محدود شدن دامنه ی حرکتی در زمان استفاده از زانوبند طبی، ممکن است باعث آتروفی عضلات یا خشکی مفاصل شود.
  • بیرون آوردن زانوبند، قبل از آمادگی مفصل زانو، می تواند باعث اختلال در بهبود و نیاز به استفاده ی بیشتر از زانوبند شود.
  • خودداری از استفاده از زانوبند در زمانی که مستعد آسیب هستید، می تواند منجر به آسیب های بیشتر شود.

چگونه زانوبند مناسب را انتخاب کنیم؟


در زمان انتخاب زانوبند طبی (بریس زانو)، باید زانوبندی انتخاب کنید که بدون اینکه خیلی بزرگ و سنگین باشد، بتواند حمایت مناسب را برای زانو فراهم کند. فردی که زانودرد خفیف دارد، نیازی به استفاده از زانوبند بزرگ و لولادار که بتواند حرکت را کم کند، ندارد. زانوبندهایی مانند آستین زانو و زانوبندهای نرم، که بدون محدود کردن حرکت از زانو حمایت می کنند، مناسب این افراد است.

در صورتی که به زانوبند (بریس زانو) نیاز داشته باشید، پزشک به شما خواهد گفت. او می تواند به شما بگوید که چه نوع زانوبندی استفاده کنید و آن را از کجا تهیه کنید. آستین زانو و زانوبندهای ساده، معمولاً در داروخانه ها و فروشگاه های پزشکی، موجود است.

در مورد زانوبند از پزشکم چه سؤالاتی بپرسم؟


پیش از استفاده از زانوبند، باید از پزشکتان سؤالات زیر را بپرسید:

  • آیا زانوبند لازم دارم؟
  • چه مدت باید از زانوبند استفاده کنم؟
  • آیا درمان جایگزینی به جای استفاده از زانوبند وجود دارد؟
  • کی باید مجدداً مراجعه کنم تا ببینید آیا زانوبند مؤثر بوده یا خیر؟

سایر روش های درمانی که باید همراه با استفاده از زانوبند در نظر گرفته شوند کدامند؟ 

طبق نظر متخصصان، بریس های زانو و زانوبندها، فقط یکی از ابزار مناسب برای زانودرد هستند.

درمان های دیگر عبارتند از:

  • ورزش
  • کشش
  • آموزش تعادل
  • درمان های فیزیوتراپی مانند گرما درمانی و یخ درمانی
  • داروهای ضدالتهاب

در مورد زانوبند، کی باید با پزشک تماس بگیرم؟


در صورتی که از زانوبند طبی استفاده می کنید و هریک از موارد زیر را دارید، به پزشک اطلاع دهید:

  • دردی که بدتر می شود
  • آزردگی پوستی
  • تورم
  • بی حسی در پا

عوارض جانبی استفاده از زانوبند طبی


عوارض و خطرات استفاده از زانوبند عبارتند از:

  • احساس ناراحتی و سختی در زمان استفاده از زانوبند. زانوبند ممکن است سنگین و بزرگ باشد و باعث گرما شود. گشادی آن هم می تواند باعث سر خوردن آن و جا به جایی شود.
  • آزردگی پوست یا تورم. در صورت شل بستن زانوبند، پوست زیر زانوبند ممکن است قرمز و آزرده شود. برخی افراد هم به تورم اطراف مفصل زانو مبتلا خواهند شد.
  • خشکی. استفاده از زانوبند باعث می شود که پای دارای زانوبند را مانند پای آسیب دیده در نظر بگیریم و از پا و زانوی دیگر بیشتر استفاده کنیم که این امر باعث خشکی مفاصل خواهد شد.

سؤالات متداول


چه زمانی باید از زانوبند طبی استفاده کنم؟ 

افرادی که مشکلات دژنراتیو (تخریبی)، مانند آرتروز زانو دارند، می توانند در زمان فعالیت، ورزش کردن و راه رفتن طولانی مدت، از زانوبند طبی استفاده کنند.

آیا می توانم از زانوبند طبی در زمان خواب استفاده کنم؟

معمولاً نباید در زمان خواب از زانوبند استفاده کنید. با این حال، در افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، ممکن است پزشک توصیه کند که در زمان خواب از زانوبند استفاده کنند تا حرکات ناخواسته کم شود.

چه مدت باید از زانوبند طبی استفاده کنم؟ 

اگر زانوبند مؤثر است و اجازه می دهد فعالیت هایی که دوست دارید را انجام دهید، می توانید تا هروقت که بخواهید از زانوبند استفاده کنید. زانوبندها را می توان همزمان با فیزیوتراپی نیز استفاده کرد.

در کنار استفاده از زانوبند طبی، چه کارهای دیگری می توانم انجام دهم؟ 

طب فیزیکی (PT)، برای افزایش قدرت، دامنه ی حرکتی و کیفیت راه رفتن با کاهش فشار بر بافت نرم، مؤثر خواهد بود.

درمان های طب فیزیکی (PT)، همراه با استفاده از زانوبند، برای کاهش درد و بهبود کارکرد کلی، بسیار مفید خواهد بود.

آیا زانوبند باعث ضعیف شدن زانوی من می شود؟

به جز در موارد استفاده از زانوبندهایی که خیلی حرکت را محدود می کنند یا حمایت شدیدی فراهم می کنند، عضلات حول زانو، ضعیف نخواهد شد. به عبارت دیگر، اگر زانوبند به شما اجازه می دهد که فعال تر باشید یا بتوانید مجدداً ورزش کنید و راه بروید، قدرت شما افزایش خواهد یافت.

آیا آستین فشاری زانو، برای آرتروز مناسب است؟ 

آستین فشاری زانو، که با نام زانوبند نرم هم شناخته می شود، مخصوصاً اگر می دوید یا ورزش می کنید، برای آرتروز زانو مفید خواهد بود. اگر در دوران نقاهت بعد از جراحی هستید، این زانوبندها برای ثابت نگه داشتن زانو یا جلوگیری از جا به جایی مفصل، مناسب نیستند.

به هنگام انجام فعالیت های روزانه مثل رانندگی و به هنگام نشستن، آیا باید از زانوبند طبی استفاده کنم؟ 

از پزشکتان سؤال کنید که آیا باید در مواقع زیر زانوبند داشته باشید:

  • خواب
  • نشستن
  • رانندگی
  • راه رفتن
  • کشش

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو
دکتر امیر مؤیدنیا متخصص زانو

دکتر امیر مؤیدنیا متخصص طب فیزیکی و توان بخشی ، دارای بورد تخصصی متولد بهمن ماه 1362 و ساکن اصفهان می‌باشد. دوره تحصیلات متوسطه را در دبیرستان امام محمدباقر (ع) طی نموده و در خردادماه سال 1381 کنکور سراسری رشته پزشکی پذیرفته شده و تا سال 1388 تحصیلات خود را با اخذ دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به اتمام رسانده و در همان سال با قبولی در کنکور رزیدنتی در رشته طب فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پذیرفته شد.

مقالات مربوطه

تماس با ما مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ